Gazdaság

Megadta magát Hódmezővásárhely, intézményeket zárnak be

Megadta magát Hódmezővásárhely, intézményeket zárnak be

2022. október 27., csütörtök
Megadta magát Hódmezővásárhely, intézményeket zárnak be

Kulturális intézmények három hónapos bezárásáról, szociális intézmények költözéséről, ingatlanok kiürítéséről döntött csütörtöki ülésén a hódmezővásárhelyi közgyűlés, az intézkedésektől 300-400 millió forint megtakarítást várnak.

Márki-Zay Péter polgármester pár nappal ezelőtt arról nyilatkozott, hogy a város tervezett megtakarítási terve - amelynek vélhetően az elfogadott rendelet részleteiben merülnek ki - legfeljebb 400-500 millió forint takarítható meg.

Az előterjesztést készítő Szabó János alpolgármester a vitában úgy fogalmazott, a takarékossági lépésekre az önkormányzat fizetőképességének megőrzése érdekében van szüksége. Többkörös egyeztetést követően meghozott intézkedések alól mentesülnek az óvodák és bölcsődék - hangsúlyozta.

Benkő Zsolt fideszes képviselő kihangsúlyozta, a javaslatok előkészítését nem előzték meg pontos számítások, a tervezett megtakarítások pedig jelentősen elmaradnak az önkormányzat rezsiköltségének több mint 2 milliárd forintos emelkedésétől. Cseri Tamás elfogadhatatlannak nevezte, hogy miközben az önkormányzattól 25-30 embert küldenek el, addig a polgármesteri hivatal dolgozóinak jutalmat fizetnek ki.

A Fidesz frakció a döntéshez módosító javaslatot terjesztett be, melyben a többi közt kérték a városházi torony saját forrásból megvalósuló felújításának leállítását, a nem kötelező önkormányzati feladatok áttekintését, a megbízási szerződések alapján kifizetett juttatások csökkentésére, a városi rendezvények, programok, utazások felülvizsgálat.

E javaslatok többségét novemberi ülésén tárgyalja meg a közgyűlés.

Eddig volt pénz, most hirtelen mégsincs

Hódmezővásárhelyi polgármestere legelőször az ATV-nek nyilatkozta azt, hogy tavaszra fizetésképtelenné válhat a város, és az energiamegtakarítási tervvel is csak 400-500 millió forintot lennének képesek megtakarítani. Ugyanakkor a Szent Antal utca sokszínűsítéséről, valamint a városháza tornyának és a mártélyi tanösvénynek a felújításáról nem mondott le. Sőt, a Hír TV-nek azt nyilatkozta: ez belefér, mivel pillanatnyilag jó anyagai helyzetben van a város.

Most viszont a közgyűlés döntései értelmében az Emlékpont, a Magyar Tragédia 1944 kiállítóhely, a - hitéleti alkalmakat leszámítva - a zsinagóga, valamint a mártélyi Bodnár Bertalan oktatóközpont november 1-jétől, az Alföldi Galéria december 5-étől, a próbatermek kivételével a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ december 20-ától március 31-éig zár be. Lezárják a Németh László Városi Könyvtár és a Pósa Lajos Gyermekkönyvtár emeletét is. Új telephelyekre költözik a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás Kapcsolat Központja által működtetett szociális ellátást nyújtó több egység is Székkutasról, Mártélyról, Hódmezővásárhelyről.

Az önkormányzati tulajdonú Hódfó Hódmezővásárhelyi Foglalkoztató Közhasznú Nonprofit Kft. két telephelyén négynapos munkahetet vezetnek be március végéig.

Több önkormányzati cég is kiüríti korszerűtlen ingatlanait és a munkavállalókat más épületekben helyezi el.

A városi uszoda néhány egységét hétköznapokra lezárják. A közgyűlés létszámcsökkentésekről is döntött, a polgármesteri hivatal hat munkatársát bocsátják el.

(via MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.