Gazdaság

A száz legnagyobb Csongrád-Csanád megyei cég összesített árbevétele átlépte a kétezer milliárd forintot

A száz legnagyobb Csongrád-Csanád megyei cég összesített árbevétele átlépte a kétezer milliárd forintot

2022. október 13., csütörtök
A száz legnagyobb Csongrád-Csanád megyei cég összesített árbevétele átlépte a kétezer milliárd forintot

A 100 legnagyobb nettó árbevételt elérő Csongrád-Csanád megyei székhelyű vállalkozás összteljesítménye megközelítette tavaly a 2200 milliárd forintot, 332 milliárd forinttal növekedett a 2020-as évhez képest

- derül ki a Top 100 - Csongrád Megye Gazdasága 2021 című kiadványból.

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Délmagyarország napilap és a Központi Statisztikai Hivatal együttműködésével készült kötetet csütörtökön mutatták be Szegeden.A kiadvány szerint a megyében a legnagyobb cégek között meghatározó, 44 százalékos a kereskedelmi vállalkozások aránya. A feldolgozóiparban a TOP 100 vállalkozások mintegy harmada, az építőiparban 10 százaléka működik.

2021-ben Csongrád-Csanád megyében a legnagyobb, 861,303 milliárd forintos nettó árbevételt a hódmezővásárhelyi székhelyű Országos Dohányboltellátó Kft. érte el. A dohány-nagykereskedelmi cég 16 százalékkal növelte árbevételét a megelőző évhez képest. A második helyre a KÉSZ Építő Zrt. került 93,436 milliárd forintos nettó árbevétellel, ami 49 százalékkal haladta meg a 2020-as értéket. A harmadik a Sole-Mizo Zrt. lett - a 2020. évit 9 százalékkal növelve - 89,233 milliárd forintos tavalyi nettó árbevétellel.

A megye száz legnagyobb vállalkozása tavaly több mint 21 ezer alkalmazottat foglalkoztatott. A legnagyobb munkaadó a Pick Szeged Zrt. volt 1934 fős statisztikai létszámmal, ettől alig maradt el a ContiTech Fluid Automotive Hungária Zrt. 1918 dolgozójával, a harmadik foglalkoztató a szentesi Hungerit Zrt., 1580 munkavállalóval.

Fotók: Karnok Csaba/Délmagyar

A legnagyobb, 68,840 milliárd forintos exportárbevételt a makói Givaudan Hungary Kft. érte el tavaly, a második a ContiTech Fluid Automotive Hungária Zrt. lett 58,143 milliárd forinttal, a harmadik - a szintén a Continental csoporthoz tartozó - ContiTech Rubber Industrial Kft. 36,336 milliárd forinttal.

A kötetet bemutató ünnepségen átadták a TOP 100 díjakat a legjobban teljesítő önkéntes kamarai tagvállalkozásoknak. Nagyvállalati kategóriában az elismerést az elektromos szerelvényeket, erős- és gyengeáramú termékeket és rendszereket gyártó szentesi Legrand Zrt. nyerte el. A középvállalati kategória díjazottja a csatornázásban, vasútépítésben, a mezőgazdaságban és a környezetvédelem területén alkalmazott előregyártott vasbeton elemeket készítő hódmezővásárhelyi CSOMIÉP Beton és Meliorációs Termékgyártó Kft. lett. A kisvállalati kategória díját az építőanyag kis- és nagykereskedelmi tevékenységet folytató szegedi Zengő Alföld Kft. kapta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.