Új bölcsőde épül Újszegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Uniós támogatással új, 64 személyes bölcsőde épül csaknem 1,1 milliárd forintból.

Az újszegedi városrészben, a Töltés utcában 1986 óta működik bölcsőde egy több mint százéves, korszerűtlen ingatlanban. Ezt váltja majd ki az új épület, ahol integrált rendszerű, sajátos nevelési igényű gyermekek elhelyezésre is szolgáló bölcsőde működik majd – közölte az önkormányzat.

A Bagoly utca jelenleg üres telkén 1544 négyzetméteres területű bölcsődei főépületet és egy 46 négyzetméteres melléképületet emelnek. Köréjük parkosított játszórészek, valamint fedett és nyitott teraszok kerülnek. Mindkét épület földszintes, extenzív zöldtetővel, pozsgás növényekkel telepítve készül.

Az akadálymentesített főépület a fő közlekedőfolyosó mentén két részből áll: az egyik oldalon a napi működéshez szükséges helyiségek, valamint a külön gazdasági bejárattal ellátott konyha található majd. A bölcsőde belső felén kap helyet a hat, egyenként több mint 50 négyzetméteres gyermekszoba a hozzájuk kapcsolódó öltözőkkel, vizesblokkal, raktárakkal. Mindegyik csoportszobához közvetlenül kapcsolódik majd egy-egy, több mint 40 négyzetméteres részben fedett terasz.

Az épület fűtéshez és hűtéshez szükséges energiát hat levegő-víz hőszivattyú biztosítja. Az épületben padló- és mennyezetfűtést, valamint mennyezethűtést alakítanak ki. Gázbekötés nem készül, a konyhai berendezések mind elektromosak lesznek.

A tetőre napelemes rendszert telepítenek. A belső világítást LED-fényforrások biztosítják, és kiépítik az informatikai, kamera- és behatolásjelző-rendszert. Az udvaron a gyermekeknek három vizes tocsogó épül, a tereprendezést követően pedig 1500 négyzetméteren füvesítik az udvart, 25 fával és cserjékkel beültetve, kerti játékokkal.

A 800 millió forintos európai uniós támogatásból és 285 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló beruházás kivitelezője a szegedi Miksi Bau Kft.

A szegedi önkormányzat által 2017-ben indított bölcsődefejlesztési programban hat intézmény újult meg, 1,380 milliárd forintból, amelyből 1,140 milliárd forintot uniós támogatás fedezett. A program a Vitéz utcai bölcsőde rekonstrukciójával folytatódik – áll a közleményben.

Előző sztori

Drasztikusan drágulnak egyes hazai autópálya-matricák

Következő sztori

284 beruházást halaszt el a kormány, az SZTE Atlétikai Centrumát és a Science Parkot is érinti a leállás