Gazdaság

Maximalizálják a CSOK-osok büntetőkamatát

Maximalizálják a CSOK-osok büntetőkamatát

2022. szeptember 30., péntek
Maximalizálják a CSOK-osok büntetőkamatát

Maximalizálta a kormány a büntetőkamatot a CSOK-osoknak arra az esetre, ha nem teljesülnének a feltételek - például ha nem érkezik meg időben a három gyerek.

A legfrissebb Magyar Közlönyben 5 százalékban maximalizálta a kormány a Családi Otthonteremtési Kedvezmény büntetőkamatának mértékét. A jelenlegi jegybanki alapkamatok és infláció mellett ugyanis horrorisztikus összegeket kellene fizetnie azoknak, akik valamilyen okból kifolyólag nem tudják teljesíteni a feltételeket.

Ugyanis ha egy család nem tudja a csok-hitelért cserébe a vállalt gyermekszámot időben teljesíteni, akkor a törvény szerint az alapkamattal vagy akár annak ötszörösével megegyező büntetőkamattal kell visszafizetnie a lakhatásra kapott állami támogatást.

10 millió forint összegű támogatásnál azonban a büntetőkamat is magasabb, a jegybanki alapkamat ötszöröse.

Ez a CSOK indulásakor még azért nem okozott gondot, mert a jegybanki alapkamat egy százalék alatti volt, viszonyításképp nemrégiben 13 százalékra maximalizálta azt a jegybank.

(via Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.