Politika

Így kapott pénzt külföldről az ellenzéki összefogás

Így kapott pénzt külföldről az ellenzéki összefogás

2022. szeptember 2., péntek
Így kapott pénzt külföldről az ellenzéki összefogás

Márki-Zay Péter nemrég arról számolt be, hogy a választási kampány egy részét amerikai pénzből finanszírozták. A Magyar Nemzet részletesen beszámolt a kampánypénzek történetéről.

több száz millió forinttal támogatták a Mindenki Magyarországa Mozgalom kampánytevékenységét az Egyesült Államokból - ezt maga Márki-Zay nyilatkozta a Magyar Hang Gulyáságyú c. podcast-jében. Azt sem rejtette véka alá, hogy az Action for Democracy nevű amerikai alapítvány egy tételben küldte ezt az összeget, de azt állította, hogy korábban más utalások is jöttek ettől a szervezettől, és a forrásokat a tengerentúlon sok donor adta össze.

Az ügy annak kapcsán érdekes, hogy a 168 Óra tavaly októberben arról számolt be egy azóta letörölt cikkében, hogy a DK állítása szerint Soros György áll Márki-Zay mögött.

Hódmezővásárhely polgármestere a Magyar Hang podcast-jében úgy vélte, nem Soros áll a pénzek mögött. Valamiért azonban ezen a ponton mégis fontosnak érezte, hogy Kati Marton újságírót és barátait, illetve az irántuk érzett „végtelen” háláját megemlítse. Márpedig Soros György és fia, valamint Kati Marton vállaltan szoros kapcsolatot ápolnak, amit az alábbi, 2018. márciusi fénykép is bizonyít a lap szerint.

A kampányszervezettel való szövetkezésről Márki-Zay már márciusban beszélt. A szervezet kint élő magyaroktól gyűjtött a kampányukhoz pénzt. Még tanácsadói segítséget is kaptak kampányukhoz, olyan szakértőktől, akik állítólag Barnie Sanders-szel és Bloombergel dolgoztak.

Gulyás Mártonegy videójából az is kiderült, hogya volt amerikai demokrata elnökjelölt-jelölt, Bernie Sanders kampányfőnök-helyettese és egyik field managere dolgozott Márki-Zay kampányában. Az MTI egyik fotója alapján pedig a Magyar Nemzet valószínűnek tartja, hogy Sanders kampányfőnök-helyettese, René Spellman érkezett Magyarországra.

MÁRKI-ZAY Péter

Hogy miért épp Márki-Zay? A politikus 2018-as hódmezővásárhelyi győzelme óta potenciális kormányfőjelölt volt az Egyesült Államok számára, annál is inkább, mert sokáig ott élt. Az ellenzéki összefogásban ugyanakkor egészen 2021 őszéig úgy tűnt, hogy Karácsony Gergely nyeri az előválasztást. Mindebben szemmel láthatóan a Soros-hálózat támogatását is élvezte - írja a Magyar Nemzet.

Az ellenzéki előválasztási kampány azonban bedőlt, Karácsony visszalépett a jelöltségtől és végül Márki-Zay Péter lett a hatpárti ellenzék miniszterelnök-jelöltje.

Bárki is adta a Márki-Zay szerint félmilliárdos forrást Karácsony füstbe ment kampányára, egy biztos: nem ellenezte nyilvánosan az illető, hogy a visszalépéstől a Karácsony számára bérelt helyeken immárMárki-Zay Pétert hirdessék.Az új jelölt pedig arra használta a felületeket, hogy novembertől 400 óriásplakáton hirdesse: Soros György nem telepített be migránsokat Magyarországra.

Szintén Sorosék javára szolgálhatott, hogy Márki-Zay folyékonyan beszél angolul és 2018 elején elkötelezetten nyilatkozta, hogy Orbán még nem volt képes semmivel sem bizonyítani, hogy Soros egyetlen migránst is betelepített volna Magyarországra.

Márki-Zay Péter oldalát 2018 áprilisában az Avaaz nevű, szintén a spekuláns által pénzelt oldal ajánlotta e-mailekkel és közösségimédia-hirdetésekkel a magyarok figyelmébe. A hódmezővásárhelyi politikus oldalának célja az esélyes ellenzéki jelöltek kijelölése, tehát a választási koordináció volt - számol be róla a lap. 2019 májusában Márki-Zay ,,forrásszerző körutat" is tartott az Egyesült Államokban Kész Zoltánnal, épp az Orbán-Trump találkozó idejével párhuzamosan. A 444-nek azt nyilatkozta az útról: „három fő célja van: tájékoztatni az amerikai külügyet a magyar politikai fejleményekről, erősebb kapcsolatokat kialakítani a magyar diaszpórával ésadományokat gyűjteni a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak.”

30-40 tisztviselő mellett Márki-Zayék a German Marshall Fund amerikai szervezetével is találkoztak, továbá az amerikai Helsinki Bizottsággal, valamint a Human Rights Firsttel.

Borítókép és fotók: Magyar Nemzet

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.