Politika

Eddig sem veszített Uniós pénzeket Magyarország és nem is fog - közölték

Eddig sem veszített Uniós pénzeket Magyarország és nem is fog - közölték

2022. szeptember 18., vasárnap
Eddig sem veszített Uniós pénzeket Magyarország és nem is fog - közölték

Bár az Európai Bizottság azt javasolja a pénzügyminiszterek tanácsának, hogy függesszék fel a magyar kohéziós program három részére vonatkozó pénzek 65 százalékát, az Index kormányközeli forrásaira hivatkozva úgy tudja: nem marad Magyarország uniós források nélkül.

A vasárnapi bejelentés után az újjáépítési alap és a kohéziós forrásokkal kapcsolatos tárgyalások gyors lezárása következik, melyet várhatóan az év végéig le is zajlanak.

Ezzel együtt pedig a 2023-as évet forrásvesztések nélkül kezdheti el Magyarország, amennyiben a vállalásokat teljesíti Magyarország, akkor ugyanis a szankciós tanácsi határozatot nem fogják elfogadni.

A ,,vállalások" közt szerepel állítólag többek között az, hogy a Közbeszerzési Integritás Hatóság minden olyan esetben beavatkozik, ahol véleménye szerint az illetékes hatóságok nem tették meg a szükséges lépéseket olyan csalás, összeférhetetlenség, korrupció és egyéb jogsértés vagy szabálytalanság megelőzésére, felderítésére és kijavítására, amely hátrányosan érinti az uniós pénzügyi támogatások végrehajtását. A szervezet függetlenségét átfogó garanciák biztosítják, elnökét az ÁSZ elnökének javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök nevezi ki.

Azt is vállalta továbbá a kormány, hogy a vagyonnyilatkozatok személyi hatályát és tartalmát kibővíti, illetve megerősíti annak ellenőrzési rendszerét. A közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok gazdálkodása is átláthatóbbá válik, emellett fejlesztik az Elektronikus Közbeszerzési Rendszert (EKR) az átláthatóság növelése érdekében. A kabinet az Európai Csalás Elleni Hivatallal (OLAF) is megerősíti az együttműködést.

Ezen intézkedések végrehajtását a lap forrásai szerint a kormány már augusztus végén megkezdte, és a jövő héten egy többlépcsős törvénycsomagot nyújtanak be róluk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.