Gazdaság

Túlfogyasztás visszamenőleg? Elmagyarázzuk!

Túlfogyasztás visszamenőleg? Elmagyarázzuk!

2022. július 15., péntek
Túlfogyasztás visszamenőleg? Elmagyarázzuk!

Egy ország találgatja most, mit jelenthet a kormányzat tájékoztatásában megjelent mondat, miszerint augusztust megelőzően is fizetni kell a túlfogyasztásért. Bár még sok a nyitott kérdés, megpróbáljuk elmagyarázni.

Ugyan még továbbra sem ismerni a részleteket annak kapcsán, hogyan is fognak egész konkrétan alakulni a kiadásai annak, aki az átlagnál több villanyt vagy gázt fogyaszt, napról napra egyre hajmeresztőbb találgatások látnak napvilágot.

Azt már megírtuk, hogy nagyjából hogyan alakulhat egy túlfogyasztásos rezsiszámla augusztustól, nagyon sok dolgot nem konkretizált még a kormányzat: egyfelől bizonytalan, hogy az új szabályokkal párhuzamosan hogyan változik a rendszerhasználati díj, ahogy az is, hogy pontosan mire számíthatnak azok, akik átalányt fizetnek.

Amit viszont eddig biztosan tudunk:

  • Az átlagos földgázfogyasztást havi 144 köbméterben, a villanyt 210 kilowattórában határozták meg, efölött kell piaci árat fizetni
  • Az átlag fogyasztási határig mindenképp rezsicsökkentett számlát fizetünk
  • A távfűtés esetén fogyasztástól függetlenül marad a rezsicsökkentés
  • és a nagycsaládosoknál gyermekenként további 60 köbméter viszonyul az átlagfogyasztáshoz

A kormányzat tájékoztatásban azonban most megjelent egy olyan információ, miszerint

AZ ELŐZŐLEG MEGÁLLAPÍTOTT ÉVES ÁTLAGFOGYASZTÁSRA LESZNEK KIÁLLÍTVA A SZÁMLÁK AUGUSZTUS 1-TŐL.

Több fórumon is találgatnak azóta is, hogy a gyakorlatban mit is jelenthet a fenti információ. Bár, ahogy említettük, sok a nyitott kérdés még az intézkedést illetően, elmagyarázzuk, mit is jelent mindez:

  • Akik havonta diktálnak óraállást, vagyis nem átalányt fizetnek, azoknak a jövőben hónapról hónapra az átlagértékig csökkentetten, afelett pedig piaci áron kell fizetniük a rezsit. Az ő esetükben a kérdés az, hogy ha a jelenlegi, rezsicsökkentett áron már rendezték a számláikat, akkor történik-e újraszámolás a piaci áron.
  • És itt el is érkeztünk a másik fontos kérdéshez, hogy milyen időtartamra vonatkozhat a visszamenőlegesség. Az eddigi találgatások szerint 2021 júliusáig fognak visszakalkulálni a közművek, de egyes feltételezések szerint 2021 januárjáig is visszamehetnek.
  • A legvalószínűbb azonban az, hogy a hangsúly a legutóbbi óraleolvasás időpontján van.
  • Ez azonban önmagában igen brutálisan hangozhat azok számára, aki csak alkalmanként diktálnak órát, azaz átalánnyal fizetnek. Például, aki tavaly decemberben diktált utoljára óraállást és idén decemberben kell leolvasnia újra, azoknak az elmúlt egy évre vonatkozó különbözetet az éves átlagfogyasztásig ugyan ,,rezsicsökkentetten" kell fizetnie, de az éves túlfogyasztásért már jóval drágábban. Ha azonban ezt 2021 januárjáig kalkulálják vissza, akkor vélhetően nagyobb átlagárral is kellene a közmű-szolgáltatónak számolnia.
  • És van egy harmadik lehetőség is, miszerint a közművek ,,technikai felkészülése" az új számítási módszerre abban nyilvánul meg, hogy mindenkinek feltétlenül és kivétel nélkül újra leolvassák a mérőállását augusztus hónapban és az utolsó két leolvasás közötti időszakban számolják piaci áron a túlfogyasztást. Elvégre minden leolvasás után különbözetet kell fizetni az átalányhoz viszonyítva, ezért igencsak torz számlát mutatna, ha az előző óraálláson túli túlfogyasztást is új áron újra ki kellene fizetni, ha az előző leolvasás óta nem telt el legalább egy év.

Nem győzzük hangsúlyozni azonban, hogy a fent leírtak puszta ,,találgatások".

Ha a rendelet megjelenik a Magyar Közlönyben, az vélhetően mindenki számára részletesen le fogja tisztázni ezt a kérdést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.