Egyetem

Aszálykezelésre dolgoztak ki módszert az SZTE-n

Aszálykezelésre dolgoztak ki módszert az SZTE-n

2022. július 19., kedd
Aszálykezelésre dolgoztak ki módszert az SZTE-n

Az aszály mérésére és előrejelzésére dolgoztak ki országosan használt eljárást a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszék kutatói - tájékoztatott a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága.

Az SZTE kutatói már több mint tíz éve végeznek az aszály előrejelzését segítő - műholdas távérzékelésen alapuló - vegetáció- és talajnedvesség-méréseket. A közlemény szerint az aszály mértékének számszerűsítése nem egyszerű feladat, mivel a jelenség kialakulásában a csapadékmennyiség mellett legalább ilyen fontos a hőmérséklet változása és a megelőző időszak csapadék- és hőmérsékleti viszonyai.

Legalább ilyen komoly kihívás az aszály előrejelzése, mivel csapadék-előrejelzést megbízhatóan csak 10-14 napra előre lehet adni.

Az aktuális aszály két legfontosabb - a megelőző időszak csapadék- és hőmérsékleti viszonyai által meghatározott - jellemzője atalajnedvesség és a növényzet állapota, melyek alkalmasak a folyamat bizonyos fokú előrejelzésére is.

A talajnedvesség meghatározásának közvetlen módja a pontszerű földi mérés.A kutatók olyan eljárást dolgoztak ki, amellyel a meteorológiai monitoringállomások hat különböző mélységben végzett talajnedvesség-méréssel kiegészített adataiból kiszámolható a vízhiány.Ez az adatkiválóan alkalmas arra, hogy már a vegetációs időszak kezdetén, tavasszal előre jelezze a nyári aszály valószínűségét.

Tavasszal a talaj felső 70-80 centiméteres rétegének - a megelőző őszi-téli időszak súlyos csapadékhiányára visszavezethető - szárazsága komoly aszály kialakulását vetítheti előre. Így amennyiben az átlagosnál nem csapadékosabb a tavasz és a nyárelő, komoly mezőgazdasági károk alakulhatnak ki, ahogy idén is.

Az SZTE kutatói az Országos Vízügyi Főigazgatóság koordinálásával és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság munkatársaival új, napi bontású aszályindexet dolgoztak ki, amely az Operatív Vízhiány Értékelő és Előrejelző Rendszer alapját képezi.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.