Szijjártó: Szerbia Magyarországon keresztül szerez be és nálunk tárol 500 millió köbméternyi földgázt

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán azt írta, “ma arra kötünk szövetséget, hogy minden körülmények között garantáljuk országaink számára a biztonságos és kiszámítható energiaellátást.”

Az aláírt szerződés értelmében Szerbia Magyarországon keresztül szerez be és nálunk tárol 500 millió köbméternyi földgázt a most következő téli szezonban – írta Szijjártó Péter.

A külügyminiszter kitért arra is, a szerbek már július elsejétől elkezdik magyarországi tározókban tárolni a megvásárolt földgázt, október elsejétől pedig napi 3-6 millió köbméteres adagokban juttatják el az országukba.

Megemlítette, hogy Szerbia és Magyarország összekapcsolja villamosenergia-piacait, amivel csatlakozunk ahhoz a szerb–szlovén kezdeményezéshez, amelynek nyomán egy közös regionális energiatőzsde jön létre.

Végezetül arról írt, hogy 2028-ig 1000-ről 1500 megawattra növeljük a nemzeti rendszereket összekötő villamosáram-vezeték kapacitását, és fejlesztéseket hajtunk végre a megújuló energiaforrások felhasználása terén.

Előző sztori

Felfoghatatlan: meghalt a buszban felejtett négyéves kislány

Következő sztori

Megúszták a meggyültetvények a viharos időjárást