Hírzóna

Szegedi tűzoltó az ország egyik legjobb szakembere

Szegedi tűzoltó az ország egyik legjobb szakembere

2022. június 2., csütörtök
Szegedi tűzoltó az ország egyik legjobb szakembere

Farkas Ádám második helyezett lett egyéniben az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzmegelőzési vetélkedőjén. A tűzoltó hadnagy, ha éppen nem dolgozik, két kisgyerekét neveli, szeret futni, és ha teheti, szörfözik is.

Ha esetleg elgondolkozott volna valaki azon, hogy a bölcsődék miért csak földszintes épületben vagy a földszinten vannak, akkor annak Farkas Ádám szegedi tűzoltó meg tudja adni a választ: ez a szabály, magasabban ugyanis nem lehet bölcsődét létesíteni. A szegedi tűzoltó hadnagynak egyebek mellett ilyen kérdésekre kellett válaszolnia a VII. országos tűzmegelőzési vetélkedőn, amelyet a napokban rendeztek meg a katasztrófavédelmi oktatási központ péceli objektumában. Az egyéni versenyben a Pest megyei Borbás Balázs tűzoltó főhadnagy bizonyult a legjobbnak, a második helyet Csongrád-Csanád megyéből Farkas Ádám tűzoltó hadnagy szerezte meg, harmadik helyezett pedig Kozsilné Juhász Szabina tűzoltó hadnagy, Hajdú-Bihar megyei versenyző lett. Az előkelő helyezést megszerző Farkas Ádám lapunknak elmondta, hogy korábban pedagógus volt, éppen tíz éve, hogy kitalálta: tűzoltó lesz. 

Vonulós szerettem volna lenni, oda is vettek fel, de aztán mégis a tűzvédelmi szakterületre, azaz irodai munkára kerültem. Ez egyébként nem nagy probléma, mert így jut időm két kisgyermekemre, akik közül az egyik fiú 3,5 éves, a nagyobbik pedig szeptemberben kezdi az iskolát

– mesélt családjáról. Farkas Ádámnak hobbijai is vannak. Ha éppen nem dolgozik, és nem is a gyerekekkel van, akkor fut, de nagyon szeret szörfözni is. Futóversenyeken egyébként rendszeresen indul is. 

A mostani versenyről elmondta, hogy nem volt könnyű, sokféle jogszabályt kell fejből tudnia. A vetélkedőn katasztrófavédelmi igazgatóságonként két-két tűzmegelőzési területen dolgozó szakember vett részt, akik egyéniben és csapatban is összemérték tudásukat. A nap első felében az egyéni verseny első feladatsorát oldották meg az indulók, a kérdések az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvényre, az országos tűzvédelmi szabályzatra, az égéstermék-elvezetőkkel kapcsolatos jogszabályokra és más szakmai szabályokra vonatkoztak. A csapatok emellett gyakorlati feladatokat is végeztek, két berendezett helyszínen. Egy kazánházban és egy irodaként szolgáló helyiségben tartottak tűzvédelmi hatósági ellenőrzést, amelyről jegyzőkönyvet készítettek. Sok egyéb mellett figyelniük kellett a tűzvédelmi jelölésekre, a tűzoltó készülékek megfelelőségére, az épületszerkezeti problémákra. A gyakorlati feladat összetett kihívásokat is tartalmazott. 

A versenynap második felében az egyéni felkészültség vizsgázott. A versenyzőknek az országos tűzvédelmi szabályzattal, a tűzvédelmi műszaki irányelvekkel, illetve a szabványokkal kapcsolatban egy applikáció használatával kellett megválaszolniuk a szakmai kérdéseket. 

Forrás: delmagyar.hu
Borítókép: Katasztrófavédelem

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.