Közélet

Nagy István szerint júliustól is maradhat az élelmiszerárstop

Nagy István szerint júliustól is maradhat az élelmiszerárstop

2022. június 7., kedd
Nagy István szerint júliustól is maradhat az élelmiszerárstop

Az agrárminiszter a Magyar Nemzetnek adott interjújában elmondta, június végén kell dönteni az árstop fenntartásáról.

Azt gondolom, hogy az intézkedés beváltotta a hozzá fűzött reményeket, működik, és további fenntartása is indokolt lehet – fogalmazott Nagy István.

A miniszter szót ejtett arról is, hogy az ukrán gabonakészletek beragadása akkora pánikot okozott, ami azonnal elkezdte felfelé hajtani az árakat, és nem tudni, meddig folytatódik még a drágulási hullám, mi lesz a háború következménye.

A világban nagyon hiányzik a húszmillió tonna ukrán gabona, „számos ország ellátásbiztonsága forog kockán” – mondta Nagy, felidézve, hogy Marokkó, Egyiptom, Tunézia, Algéria jelentős gabonaimportőrök, és hogy az arab tavasz előzménye egy egyéves észak-afrikai aszály volt. Ezért

ha a gabonát nem tudjuk kiszabadítani, az akár a háború kiszélesedésével is járhat”.

Az ukrán gabona országból kijuttatásának egyetlen módja jelenleg egy szárazföldi folyosó megnyitása. Ehhez „ki kell szélesíteni azt a tároló- és befogadókapacitást, ami a magyar–ukrán határon van (…) de leginkább vagonok kellenének. Ez csak nagyon komoly nemzetközi összefogással lehetséges.”

„Magyarország szerencsés helyzetben van, hiszen kétszer annyi élelmiszert tudunk előállítani, mint amennyire szükségünk van”, úgyhogy „Magyarországnak nem kell attól tartania, hogy élelmiszerhiány lesz.”

nyugtatott meg mindenkit Nagy István.

A teljes interjút IDE KATTINTVA olvashatja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.