Közélet

A Szentlélek eljövetelét ünnepelik a keresztények Pünkösdkor

A Szentlélek eljövetelét ünnepelik a keresztények Pünkösdkor

2022. június 3., péntek
A Szentlélek eljövetelét ünnepelik a keresztények Pünkösdkor

A Szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények. A húsvét után ötven nappal tartott pünkösd - húsvét és karácsony mellett - a harmadik legnagyobb keresztény ünnep, neve a görög pentékoszté (ötven) szóból ered.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) MTI-hez eljuttatott pénteki közleménye szerint pünkösd az egyház megszületésének és a Krisztustól kapott missziós küldetésnek az ünnepe is.

Az ünnep alkalmából Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek pünkösdvasárnap fél 11-kor az esztergomi bazilikában mutat be szentmisét, Veres András győri megyés püspök, az MKPK elnöke 10 órakor a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban vezeti a pünkösdi ünnepi szertartást. Az MKPK közleményében azt írták: Isten lelke húsvét után ötven nappal "titokzatos módon, lángnyelvek formájában kiáradt Jézus anyjára, Máriára és a tanítványokra", akik erőt kaptak ahhoz, hogy Jézus tanúi legyenek Jeruzsálemben és az egész földön.

Kitértek arra: a Szentlélek kiáradásának történetét az Apostolok cselekedetei rögzíti. A leírás szerint miután a Szentlélek eltöltötte őket, az apostolok mindenkinek a saját nyelvén hirdették az evangéliumot.

Úgy fogalmaztak:

Isten a nyelvek csodájával mutatja meg azt az egységet, amely a közös hit megvallásával kapcsolja össze a különböző nyelven beszélő embereket." Ezáltal született meg az első pünkösdkor az egyház, amely egy, szent, katolikus - vagyis egyetemes - és apostoli.

Hozzátették: a pünkösd előtti szombaton tartják a csíksomlyói búcsút, amely az összmagyarság legjelentősebb vallási és nemzeti ünnepségei közé tartozik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.