Politika

Tárgyalópartnert kérnek az új kormányból a pedagógusok

Tárgyalópartnert kérnek az új kormányból a pedagógusok

2022. május 25., szerda
Tárgyalópartnert kérnek az új kormányból a pedagógusok

Nem sokkal az új kormány megalakulása után nyílt levélben kérte Orbán Viktor miniszterelnököt a két nagy pedagógus szakszervezet, hogy jelöljön ki tárgyalópartnert a sztrájkbizottsági tárgyalások folytatásához.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) arról ír közleményében, hogy a sztrájkbizottságot 2021 októberében alakították meg, majd tárgyalásokba kezdtek Kisfaludy László helyettes államtitkárral. Ezek eredménytelenül zárultak le, ezért figyelmeztető sztrájkot, majd határozatlan idejű munkabeszüntetést hirdettek.

A két szakszervezet már korábban beszélt arról, hogy amint megalakul az új kormány újra tárgyalásokat kívánnak kezdeményezni. Bár a közoktatás a Belügyminisztériumhoz kerül, Maruzsa Zoltán marad a köznevelési államtitkár.

A PSZ és a PDSZ öt napon belül szeretné az új tárgyalópartnert látni.

Sztrájkköveteléseik a következők:

  1. A pedagógus-előmeneteli rendszer szerint besoroltak garantált illetménye 2022. január 1-jétől – a kormány által ajánlott 10 százalékon felül – további 45 százalékkal emelkedjen!
  2. Az oktatási ágazatban nem pedagógus munkakörben foglalkoztatott munkavállalók garantált illetménye a költségvetési törvényben meghatározott közalkalmazotti fizetési osztályok első fokozatának összege – a fizetési fokozathoz tartozó legkisebb szorzószámok megtartásával – 2021. szeptember 1. napjával emelkedjen a következők szerint: A1-nél a minimálbérre, B1-nél a garantált bérminimumra, F1-nél a garantált bérminimum 130%-ára!
  3. A pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak neveléssel-oktatással lekötött munkaideje 2021.szeptember 1-jétől heti 22 óra legyen!
  4. A pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek heti 40 órás munkaidején belül a kötött munkaidő legfeljebb heti 35 óra legyen. A kötött munkaidejükben lehessen őket beosztani tanulócsoportba, egyéni megsegítésre, valamint gyermekfelügyeletre. Heti 5 órát adminisztrációval, illetve felkészüléssel tölthessenek.

A tanárok egyébként többek között Szegeden is tüntettek márciusban, ahol felszólalt a helyi érdekképviseleti tag, Erdélyi Eszter, valamint a nemrég díszpolgárrá avatott Szajbély Mihály is.

(via Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.