Szegeden is zsírt raknak a konzervbe olaj helyett

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Szegedi Paprika Zrt. 35 konzervjében cserélte már zsírra az olajat.

Ha ügyelnie kell a koleszterinszintjére, ne megszokásból vegyen konzervet: a Tudatos Vásárlók Egyesülete ugyanis felhívta a figyelmet, hogy sertészsírral helyettesítik az olajat bizonyos konzervekben.

A hazai élelmiszer-ellátás za­­vartalan biztosítása érdekében az országos főállatorvos határozata lehetővé teszi, il­­letve szabályozza a magyar élelmiszer-vállalkozások számára a helyettesítő összetevők felhasználását az élelmiszerekben a csomagoláson szereplő jelölés módosítása nélkül – olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján.

A Szegedi Paprika Zrt. álláspontja szerint a jelenlegi ukrán háborús helyzet miatti alapanyag-beszerzési problémák szükségessé teszik, hogy a társaság által gyártott készételkonzerv termékek ese­­tében a napraforgó-étolajat helyettesítsék.

Azonban míg a finomított napraforgóolaj nem tartalmaz koleszterint eredendően, a sertészsír igen.

,,Dietetikus szakvélemény szerint 100 g sertészsír körülbelül 95 mg koleszterint tartalmaz. Akinek magas a koleszterinszintje, annak a na­­pi koleszterinbevitele le­hetőleg 200 mg alatti kell le­­gyen.” – hangsúlyozta a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

(Délmagyar)

Előző sztori

Orbán a brit miniszterelnökkel egyeztetett

Következő sztori

Újabb embercsempészt és migránsokat fogtak el a megyében