Gazdaság

Szegeden is zsírt raknak a konzervbe olaj helyett

Szegeden is zsírt raknak a konzervbe olaj helyett

2022. május 28., szombat
Szegeden is zsírt raknak a konzervbe olaj helyett

A Szegedi Paprika Zrt. 35 konzervjében cserélte már zsírra az olajat.

Ha ügyelnie kell a koleszterinszintjére, ne megszokásból vegyen konzervet: a Tudatos Vásárlók Egyesülete ugyanis felhívta a figyelmet, hogy sertészsírral helyettesítik az olajat bizonyos konzervekben.

A hazai élelmiszer-ellátás za­­vartalan biztosítása érdekében az országos főállatorvos határozata lehetővé teszi, il­­letve szabályozza a magyar élelmiszer-vállalkozások számára a helyettesítő összetevők felhasználását az élelmiszerekben a csomagoláson szereplő jelölés módosítása nélkül – olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján.

A Szegedi Paprika Zrt. álláspontja szerint a jelenlegi ukrán háborús helyzet miatti alapanyag-beszerzési problémák szükségessé teszik, hogy a társaság által gyártott készételkonzerv termékek ese­­tében a napraforgó-étolajat helyettesítsék.

Azonban míg a finomított napraforgóolaj nem tartalmaz koleszterint eredendően, a sertészsír igen.

,,Dietetikus szakvélemény szerint 100 g sertészsír körülbelül 95 mg koleszterint tartalmaz. Akinek magas a koleszterinszintje, annak a na­­pi koleszterinbevitele le­hetőleg 200 mg alatti kell le­­gyen." - hangsúlyozta a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

(Délmagyar)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.