Gazdaság

Akár hetekig is tárgyalhatnak még az olajembargóról

Akár hetekig is tárgyalhatnak még az olajembargóról

2022. május 17., kedd
Akár hetekig is tárgyalhatnak még az olajembargóról

Nem született megállapodás tegnap az uniós külügyminiszterek találkozóján. Josep Borell, az Unió külügyi- és biztonságpolitikai főképviselője szerint pedig ez akár még hetekig így is maradhat.

Az egynapos brüsszeli tanácskozás után Josep Borrell közölte: Továbbra is hiányzik az uniós tagállamok egybehangzó, a javasolt olajbehozatali tilalomhoz szükséges támogatása. Azt is elmondta, hogy Magyarország is ismertette, milyen gazdasági nehézségek jelentkeznének a szankció bevezetése esetén. Ennek alapján pedig kiemelte: az ismertetett problémák gazdasági jellegűek, semmilyen politikai kifogást nem fogalmazott meg Magyarország.

„Természetesen a szankciók pénzbe kerülnek. Fájnak azoknak, akiket szankcionálnak, és hatással vannak azokra is, akik kiszabják őket” - tette hozzá.

A megállapodás érdekében - szavai szerint - napokig, de akár hetekig is eltarthatnak az intenzív tárgyalások. Abban azonban szerinte egyetértés van, hogy mihamarabb meg kell szabadulnia az Uniónak az orosz függőségtől.

Borell azt is kiemelte a sajtótájékoztatóján, hogy az Unió nem fogja megengedni, hogy Moszkva egyetlen ukrán területre is igényt tartson. A külügyminiszterek ezért úgy döntöttek: további 500 millió eurót biztosítanak Kijevnek fegyvervásárlásra.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter, aki vendégként részt vett az ülés egy részén, a tanácskozás végén adott nyilatkozatában azt monda, az Európai Uniónak le kell állítania az orosz olaj- és gázimportot, különben azt kockáztatja, hogy kétszer fizeti meg az ukrajnai háború költségeit.

Szerinte azzal ugyanis, hogy Oroszországnak fizet a gázért és az olajért, ,,finanszírozza az orosz hadigépezetet."

Hozzátette, hogy az újabb szankciós csomag elfogadása és az Ukrajnának nyújtani tervezett uniós fegyvertámogatás ügye jól halad. Sajnálatát fejezte ki azonban amiatt, hogy késik országa uniós tagjelölti státuszának megadása.

A magyar álláspont eközben továbbra is változatlan.

(via Index)

Borítókép: CEM OZDEL/Anadolu Agency via AFP

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.