Politika

Vasárnap választás, itt van minden, amit tudnia kell!

Vasárnap választás, itt van minden, amit tudnia kell!

2022. április 1., péntek
Vasárnap választás, itt van minden, amit tudnia kell!

Április 3-án országgyűlési választások és országos népszavazás is lesz. Összegyűjtöttünk mindent, amit tudnia kell a vasárnapi szavazás menetéről.

Az urnák aznap reggel 6 órakor nyílnak és este 19 órakor zárulnak. A szavazókör pontos címét az előzetesen psotán kiküldött választási értesítő tartalmazza, de a Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapján is le lehet kérdezni.

A választópolgároknak a szavazás előtt igazolniuk kell személyazonosságukat (érvényes személyi igazolvánnyal, vezetői engedéllyel, útlevéllel), illetve lakcímüket vagy személyi azonosítójukat.

Szavazni csak érvényes okmányokkal lehet, így érdemes azok lejárati idejét ellenőrizni. Fontos, hogy a járványügyi veszélyhelyzetben hozott rendelet alapján a2020. március 11. és 2022. május 31. között lejáró okmányok is érvényesek. A kormányablakok és okmányirodákat ugyanakkor a hétvégén rendkívüli nyitvatartással működnek, abból a célból, hogy a lejárt, elveszett vagy sérült okmányokat pótolni lehessen.

Minden választópolgár három szavazólapot kap: az egyiken az egyéni képviselőjelöltre, a másikon az országos pártlistára, a harmadikon pedig az országos népszavazásra bocsátott kérdésekre szavazhatunk.

Részletesebb tájékoztatástaNemzeti Választási Iroda honlapjánolvashatunk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.