Krimi

Újabb embercsempészek ellen emeltek vádat

Újabb embercsempészek ellen emeltek vádat

2022. április 8., péntek
Újabb embercsempészek ellen emeltek vádat

A Szegedi Járási Ügyészség három ügyben emelt vádat külföldi embercsempészek ellen, akik kisteherautókban összesen 79 illegális határátlépőt csempésztek.

Az egyik vádirat szerint a szerb vádlott 2021. július 19-én, az éjféli órákban Hegyeshalomnál lépett be Magyarország területére, majd Ruzsa térségébe hajtott. Itt az ismeretlen kilétű társa által megadott koordináták alapján felvette a mások által a zöldhatáron illegálisan átkísért külföldieket a járműbe, akik azt futva közelítették meg. A vádlottat a rendőrség munkatársai fél óra elteltével közúti ellenőrzés alá vonták, és annak raktérben 21 magát afgán állampolgárnak valló, összezsúfolódott személyt találtak. Egyiküket a zsúfoltság valamint a levegő minőségének romlása miatt úgy kellett a kisteherautóból kisegíteniük.

A másik vádirat szerint a litván vádlott 2021. szeptember 3-án, este 7 óra körüli Ásotthalom térségében, összesen 26 szír, afgán valamint jemeni állampolgárságú illegális határsértőt, köztük egy gyereket vett fel járművének utas-illetve rakterébe. Velük az M5-ös autópályára felhajtott, Lajosmizse térségéből azonban ismeretlen okból visszafordult, majd őt Ásotthalom környékén a rendőrök igazolttaták. A mintegy 3,5 órás utazás során a jármű zárt rakterében utazó migránsok jelentős testi-lelki szenvedést éltek át, elsősorban a zsúfoltság és csökkenő oxigénszint következtében.

A harmadik vádirat szerint a másik litván vádlottat 2021. október 13-án a déli órákban próbálták meg a járőrök Ruzsa térségében közúti ellenőrzés alá vonni, jelzésükre azonban nem állt meg, hanem kisteherautójával az árokba hajtott. A rendőrök rövid üldözést követően elfogták, a járműben pedig 32 fő, magát szír állampolgárnak valló külföldit találtak.

A vádlottak által szállított személyek a Magyarország területére történő belépéshez és az ország területén történő tartózkodáshoz szükséges jogszabályi feltételekkel egyik esetben sem rendelkeztek, s ezzel a vádlottak is tisztában voltak.

(A kép illusztráció!)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.