Politika

Tovább erősödött a Fidesz: Átlépte a hárommilliót a kormánypártok listájára leadott szavazatok száma

Tovább erősödött a Fidesz: Átlépte a hárommilliót a kormánypártok listájára leadott szavazatok száma

2022. április 9., szombat
Tovább erősödött a Fidesz: Átlépte a hárommilliót a kormánypártok listájára leadott szavazatok száma

A szombat délutáni adatok szerint így már 3 004 728 szavazat érkezett a Fidesz-KDNP országos listájára. Ez 54,61 százaléknak felel meg, ami arányaiban még a 2010-es, földcsuszamlásszerű jobboldali győzelmet is felülmúlja.

Mint ismert, negyedik országgyűlési győzelmét aratta a Fidesz–KDNP vasárnap. A pártszövetség 2010-ben még a kétfordulós választási rendszerben került kormányra, azt követően, 2014-ben az ellene önállóan induló baloldali pártokkal szemben győzött, 2018-ban a részlegesen, míg idén a teljesen egyesült baloldalt győzte le.

A kormánypártok győzelmével szemben a választáson közösen induló baloldal történelmi bukást könyvelhetett el, mivel a hatpárti (DK, MSZP, Jobbik, LMP, Párbeszéd és Momentum) választási koalíciónak,

az Egységben Magyarországért országos listájának a támogatottságamég a kétmilliót sem érte el, jelenleg 1 867 994 szavazatot kaptak, ami 33,95 százalékos eredményt jelent.

A szavazatszámok változása azért történhet meg, mert a múlt vasárnapi voksoláson lehetőség volt arra, hogy az a választópolgár, aki nem a lakóhelyén tartózkodott, egy másik magyarországi településen adhassa le voksát. Mivel az átjelentkezéssel szavazók is a saját lakóhelyük szerinti képviselőkre szavaztak, ezeket a voksokat el kell juttatni a választók lakóhelye szerinti választókerület meghatározott szavazókörébe. Ugyancsak lehetőség volt arra, hogy a nem Magyarország területén tartózkodó választók a 145 külképviselet egyikén adják le szavazatukat, szintén a lakóhelyük szerinti választókerület jelöltjeire. Ezeket a szavazatokat pénteken kezdték el összegyűjteni, és átadni az egyéni választókerületi választási irodáknak.

(via Magyar Nemzet)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.