Közélet

Szijjártó szerint a nemzetközi sajtó megint a sunyiságot támogatja

Szijjártó szerint a nemzetközi sajtó megint a sunyiságot támogatja

2022. április 29., péntek
Szijjártó szerint a nemzetközi sajtó megint a sunyiságot támogatja

Szijjártó Péter legújabb közösségi oldalán megjelent videójában ismét helyreigazít egy újságírót.

A külgazdasági és külügyminiszter a szlovéniai Lendván tartott közös sajtótájékoztatót a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) elnökével, Horváth Ferenccel. Az egyik újságírói kérdés arra irányult, hogy mi Magyarország álláspontja abban, hogy rubelben kell fizetni a gázért, mivel a többi Uniós országgal szemben Magyarország nem utasította el ezt az álláspontot.

Szijjártó erre tömören azt válaszolta: nem igaz, hogy van olyan közös Uniós álláspont, ,,amiből mi kihúzunk". Ugyanakkor ,,mások nem elég őszinték."

Kiemelte, hogy ezt a sunyi megközelítést a liberális média elnézi. ,,Számunkra természetes, hogy a földgázért úgy fizetünk, hogy az megjöjjön." - mondta.

Elmondása szerint az Unió területére földgázt importáló nyugat-európai vállalatok egy része is úgy jár el a kifizetések során, ahogy azt a szállító, illetve az orosz állam előírja.

Ennek megfelelően emlékeztetett: a Gazprom Bank jelenleg nincs az Unió által szankcionálva, az előírásoknak megfelelően pedig az importot lebonyolító vállalatoknak két számlát kell nyitniuk a banknál: egy euró vagy dollár, valamint egy rubel számlát.

Szijjártó szerint a magyarok úgy járnak el a kifizetés tekintetében, ,,ahogy mások is": euróban utalja át a földgáz árát, amely aztán megbízás alapján konvertálódik és kerül át rubel számlára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.