Közélet

Rakétacsapás érte Szeged egyik testvérvárosát

Rakétacsapás érte Szeged egyik testvérvárosát

2022. április 26., kedd
Rakétacsapás érte Szeged egyik testvérvárosát

Orosz rakéta csapódott az ukrán kikötővárosba, Odesszába, Szeged egyik testvérvárosába. A támadásban összesen nyolcan haltak meg, 18-an pedig megsérültek.

A fekete-tengeri kikötővárosban légiriadók árnyékában telt el az ortodox húsvét. Egy ukrán újságírónő és három hónapos kislánya is életét vesztette, amikor szombaton egy orosz rakéta csapódott odesszai lakóházukba – írta az Ukrajinszka Pravda.

A hétvégi támadás miatt tíz embert kezelnek kórházban, kilencen a lakóházukba csapódó rakéta miatt sérültek meg, egy nő pedig akkor, amikor az egyik odesszai temetőben robbantak bombák. Az Ukrajinszka Pravda jelentése szerint gyermek nincs az áldozatok között, a legtöbb sebet a robbanásokban összetört üvegszilánkok okozták. 

A testvérvárosi kapcsolat jegyében 1979. április 29-én egyszerre indult meg a forgalom a szegedi 5-ös és az odesszai 9-es trolivonalon. Amíg Szegeden egy lakótelep őrzi Odessza nevét, addig a Fekete tenger partján fekvő városban a „Szegedszkaja” névre keresztelt utca állít emléket a két város közti baráti kapcsolatnak. Szeged első téglablokkos lakótelepét 1960 és 1964 között építették a Székely sor, a Temesvári körút, a vasúti töltés, az Alsó kikötő sor, valamint a Torontál tér által határolt területen. Nevét Szeged egyik testvérvárosáról, Odesszáról kapta, amellyel a rendszerváltásig szoros együttműködésben volt a város.  

Forrás: delmagyar.hu
Borítókép: MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.