Hírzóna

Nem fejezték be a tanársztrájkot, csak felfüggesztették

Nem fejezték be a tanársztrájkot, csak felfüggesztették

2022. április 1., péntek
Nem fejezték be a tanársztrájkot, csak felfüggesztették

Azért döntöttek így, mert hétfőtől csak ügyvezető kormány lesz, amelynek a jogkörei korlátozottak.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) pénteken tájékoztatta az MTI-t a döntésről. Szerintük nem lenne jogszerű folytatni a sztrájkot az új kormány megalakulásáig, mivel nincs ellenoldali fél, de kiemelték:

Ez nem azt jelenti, hogy befejeztük.

A tájékoztatóban az is szerepel, hogy amint megalakul az új kabinet, azonnal tárgyalást kezdeményeznek, és ha továbbra sem tudnak egyezségre jutni, akkor tovább folytatják a sztrájkot.

Szerintük az új tanévnek nem szabad a jelenlegi feltételekkel elindulnia, és a két szlogenjük, megjegyezve, hogy a két szlogenjük, a „Ki fog holnap tanítani?”, valamint „A sztrájk alapjog!” továbbra is aktuális.

Az alaptörvény értelmében a kabinet megbízatása az országgyűlési választást követően megszűnik, az új kormány felállásáig a régi ügyvezető kormányként gyakorolja hatáskörét. Ez azt jelenti, hogy nemzetközi szerződés kötelező hatályát nem ismerheti el, rendeletet csak törvény felhatalmazása alapján, halaszthatatlan esetben alkothat.

Ennek értelmében a szakszervezettel nem tud tárgyalni, ezáltal – a sztrájktörvény alapján – jogszerűen sztrájkolni sem lehet, mivel a törvény szerint a sztrájk alatt is kötelező tárgyalni

- írják a nyilatkozatban.

Majd ismét kiemelték, hogy a sztrájkbizottságot nem oszlatják fel, a sztrájkot nem szüntetik be.

Az új kormánnyal, akárki is alakítsa meg azt, a sztrájkbizottság felveszi a kapcsolatot, és haladéktalanul folytatjuk a sztrájktárgyalásokat

 - írta a PDSZ.

MTI Borítókép: neszava.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.