Politika

Mindent is mond Orbánra a nemzetközi sajtó

Mindent is mond Orbánra a nemzetközi sajtó

2022. április 4., hétfő
Mindent is mond Orbánra a nemzetközi sajtó

Az egész világon téma volt a tegnapi magyarországi választás. Mutatjuk, miket írtak az eredményről.

Az angolszász sajtó Putyinozik, az ukrán arról ír, hogy Orbán felvette ellenségei közé Zelenszkijt, az orosz sajtó szerint pedig Orbán Viktornak sikerült a megfelelő irányt kiválasztani.

Sky News úgy fogalmazott: „Magyarország Putyin-barát miniszterelnöke győzelmet hirdetett az országos választásokon, zsinórban negyedik alkalommal”. 

„Magyarországi választások: Orbán Viktor nacionalista miniszterelnök győzelmet aratott” – ezzel a címmel hozta a hírt a BBC brit állami média. Hozzátették, hogy „az 58 éves Orbán megromlott viszonyt ápol az EU-val, amely szerint a Fidesz aláásta Magyarország demokratikus intézményeit”.

Reuters hírügynökség az új magyar kormány előtt álló legfontosabb feladatokról írt. Ide sorolják az orosz energiától való függőséget.

Guardian arról számolt be, hogy Orbán háborús álláspontja egyre inkább elszigeteli Magyarországot nyugati szövetségesei között, de népszerűnek bizonyult a választók körében, különösen a vidékieknél.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség első értékelésben megállapítja: a kormánypárti tandem megtartja a kétharmados alkotmányos többséget Magyarország legfelsőbb törvényhozó testületében. 

Ria Novosztyi orosz hírportál úgy írt a Fidesz győzelméről, hogy az „Orbán Viktor miniszterelnök vezette kormányszövetség az Oroszországgal való együttműködést támogatja, az ellenzék pedig Brüsszellel építené szorosabbra a kapcsolatokat

Az ukrán Unian szerint Orbán Viktor „felvette ellenfelei közé Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, Soros György amerikai milliárdost, valamint a brüsszeli bürokratákat” is.

A Der Spiegel című német lap választási összefoglalójában emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor újabb győzelmével olyan hosszú hivatali időt mondhat majd magáénak, mint Angela Merkel. Ugyanakkor „A rendszer győzelme” című írás szerint ez rossz hír a leépített magyar demokráciának.

A német Focus váratlan győzelemről ír, amelynek mértéke a szerző szerint a kormányon lévőket is meglepte. 

A Die Zeit a választásról szóló összefoglalója végénazt írja, a kampány utolsó napjai kizárólag az ukrajnai háborúról szóltak, elfedve olyan témákat, mint a korrupció, az emelkedő infláció és az egyre romló uniós kapcsolatok.

Forrás és teljes cikk: index.hu

Borítókép: hvg.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.