Politika

Megindult a jogállamisági eljárás Magyarországgal szemben

Megindult a jogállamisági eljárás Magyarországgal szemben

2022. április 27., szerda
Megindult a jogállamisági eljárás Magyarországgal szemben

Az Európai Bizottság biztosi kollégiumában született meg a döntés, melynek értelmében megkezdődik az eljárás.

A most elinduló eljárás hónapokig, akár fél évig is eltarthat, azonban komoly forrásmegvonásokkal járhat. A pontos büntetést a jogsértésekkel arányosan a a tagállamok tanácsa határozza meg. Az Uniós forrás csökkentéséről csak minősített többséggel lehet dönteni.

Az eljárás életbe lépését Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke már korábban megemlítette, hogy eljárás fog indulni hazánkkal szemben, azonban Magyarország az Európai Unió Bíróságához (EUB) fordulva fellebbezett a döntés ellen - ezt a Bíróság azonban elutasította. Von der Leyen a választások után jelentette be, hogy az eljárás meg fog történni.

Didier Reynders igazságügyi uniós biztos egy héttel ezelőtt úgy nyilatkozott Brüsszelben: azEurópai Bizottság nem tud beszámolni pozitív fejleményekről ajogállamiságmagyarországi helyzetével kapcsolatban.

A Bizottság elmondása szerint több kötelezettségszegési eljárást is indított Magyarországgal szemben az akadémiai szabadság, a civil társadalmi szervezetek, a migránsok és a szexuális kisebbségek jogaival kapcsolatosan. Legutóbb pedig a gyermekvédelmi törvény miatt is eljárást kezdeményeztek - ennek kapcsán még a magyar kormány álláspontjára várnak, és annak alapján döntik el, hogy az Európai Bírósághoz viszik-e az ügyet.

Didierelmondta, az Európai Unió az uniós forrásokkal kapcsolatos feltételességi mechanizmussal rendelkezik. Az Európai Bizottság a mechanizmus keretében folytatható eljárás megindításáról dönthet Magyarországgal szemben azt követően, hogy megvizsgálta a novemberben küldött, a kérdésekre adott magyar válaszokat – közölte.

Ennek megfelelően Magyarország számára blokkolták a helyreállítási alapot, mivel a források lehívását szolgáló magyar terv nincs elfogadva.

(via Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.