Egészség

Ma van az egészségügy világnapja

Ma van az egészségügy világnapja

2022. április 7., csütörtök
Ma van az egészségügy világnapja

Az egészség világnapját minden év április 7-én, az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization – WHO) megalakulásának évfordulóján ünnepeljük, melynek célja a nemzetközi egészségügyi munka irányítása és összehangolása, ezentúl a környezetvédelem.

Az egészségügyi világnap fő célja, hogy felhívja a világ figyelmét az egészséghez kapcsolódó világméretű problémákra. Funkcióit tekintve fontosnak tartja, hogy irányt mutasson az egészségügyben, együtt működjön a kormányokkal az egészségügyet érintő tervek előkészítésében, ezek irányításában és értékelésében, továbbá lényegesnek tartja az újabb egészségügyi technológiák, információk és szabványok fejlesztését, átadását.

A WHO irányító testülete a 193 tagállamból álló közgyűlés (beleértve a Cook-szigetek is), amely minden évben ülésezik. Döntéseit és politikáját a Végrehajtó Testület valósítja meg, amely kormányok által kinevezett 32 egészségügyi szakemberből áll, évente kétszer ülésezik. 2002/2003-ban a WHO kétéves költségvetése 935,7 millió dollár volt. A WHO-nak mintegy 3500 alkalmazottja van.


 A WHO fő feladatai:

• Világszintű iránymutatás az egészségügy területén;

• Együttműködés a kormányokkal a nemzeti egészségügyi programok tervezésében, irányításában és értékelésében;

• Megfelelő egészségügyi technológia, információ és szabványok kifejlesztése és átadása.

• Kiterjedt segélynyújtási, kutató- és irányítási tevékenységet végez az egészségvédelem minden területén, különösen a fertőző betegségek, a járványok, a gyermekbetegségek, a szív- és keringési zavarok, a rák és az AIDS okainak feltárása, a betegségek természete, megelőzése és gyógyításuk terén.

Forrás: okosjatek.hu
Fotó: vilagnap.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.