Politika

Kötelezettségszegési eljárás indulhat a gázimport miatt

Kötelezettségszegési eljárás indulhat a gázimport miatt

2022. április 29., péntek
Kötelezettségszegési eljárás indulhat a gázimport miatt

Az Európai Bizottság szerint kötelezettségszegésnek minősül, ha valaki rubelben fizet a gázért a Gazpromnak. Jelenleg négy ország kezdett el fizetni rubelben Oroszországnak a gázért.

Mint ismeretes, Oroszországnak a továbbiakban rubelben kell fizetnie a földgázért azoknak az országoknak, amelyeket az ország "barátságtalannak" vél - ezen a listán pedig Magyarország is rajta van.

Az Európai Unió már az első körös, február végi szankciókban megtiltotta a tagállamoknak, hogy részt vegyenek az orosz államadósság finanszírozásában, valamint segítsék Oroszország deviza-hozzáférését és a moszkvai központi bankot a büntetőintézkedések kijátszásában. Erre azért is volt szükség, hogy Oroszország ne erősíthesse a rubelt azzal, hogy keresetet generál iránta.

A világpiacon a legtöbb termék, nyersanyag árát dollárban értelmezik, így Oroszországnak mindig devizát kellett venni, ha vásárolni akart, vagy eladnia, ha exportált valamilyen terméket.

Putyin ezt a hatást kívánta azzal tompítani, hogy április 1-től minden barátságtalannak vélt országot arra kötelezett, hogy rubelben fizessen a gázért. Magyarország is szerepel ezen országok közt, ahogy az összes EU-tagállam, Svájc, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és több szövetségesük is.

Az Európai Bizottság viszont az elmúlt héten kiadott állásfoglalásában már javasolta a tagállamoknak, hogy ne fizessenek rubelben, akkor sem, ha a Gazprombankban nyitnak egy devizaszámlát, ahova utalnak, majd a pénzintézet azt átváltja egy másik számlára, amit nyitnak, de azt rubelben vezetik. Lengyelország is Bulgária tartotta is magát ehhez, egészen addig, amíg a Gazprom el nem zárta előlük a csapokat.

Az említett megoldást az Európai Bizottság a szankciókra nézve veszélyesnek ítélte. Miután pedig kizárta a Gazprom a lengyeleket és a bolgárokat, kollektív tiltást akart a rubeles fizetésre bevezetni.

Ennek megfelelően pénteken bejelentették: Az EU jogi eljárást indít azokkal szemben, akik nem hajtják végre az orosz szankciókat.

Valdis Dombrovskis, a brüsszeli testület alelnöke azt mondta: figyelemmel kísérik, hogy kik nem tartják be a szankciókat, és amennyiben rendellenességet észlelnek, úgy kötelezettségszegési eljárást is indíthatnak.

A magyar kormány korábban már jelezte, hogy úgy fog fizetni az orosz gázért, hogy az megérkezzen az országba.

(Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.