Politika

Gyurcsány alakíthatja az ellenzéki jövőbeni stratégiáit

Gyurcsány alakíthatja az ellenzéki jövőbeni stratégiáit

2022. április 18., hétfő
Gyurcsány alakíthatja az ellenzéki jövőbeni stratégiáit

Az Alapjogokért Központ elemzője szerint a DK vezetője továbbra is a baloldal egyetlen komolyan vehető politikusa.

Tóth Erik a Magyar Nemzetnek adott interjújában azt nyilatkozta: az ellenzék az elmúlt tíz évben nem volt képes felépíteni egy olyan politikai szereplőt, aki ,,elfeledtette volna" az őszödi beszédet. Így továbbra is az egykori miniszterelnök a legerősebb politikus közöttük.

Az elemző úgy véli, Gyurcsány a továbbiakban apránként szalámizza fel ellenfeleit és egykori pártja alól pedig kiszervezi a szavazóit úgy, hogy a saját bázisát erősítsék vele. Tóth megjegyzi, hogy ugyanezt tette 2010 előtt is.

Hozzátette: mivel az ellenzék nem képes egy új, komolyan vehető politikust találni, ezért kétségbeesésében szélsőjobboldali politikusokkal kötnek szerződést, és olyan koalíciókat hoznak létre, melyek a gyakorlatban működésképtelenek.

Tóth Erik szerint Gyurcsány már 2014-ben, az önkormányzati választások után beszélt a víziójáról. Eszerint az egykori MSZP-ből kiszerveződve - akik a mai napig se kiköpni, se lenyelni nem tudják Gyurcsányt - egy egységes Demokrata Pártot szeretne a baloldalon látni, mint domináns ellenzéki pártot. Napirenden szerepelt az is, hogy megkerülhetetlen politikussá váljon ismét a baloldalon szervezeti, gazdasági és politikai értelemben is. 

A Demokratikus Koalíció az ellenzék legerősebb formációja lett mostanra: országos szervezetrendszerük csak nekik van, sikeresen szólítják meg és karolják fel a többi ellenzéki formációról lemorzsolódó párt nélkülieket. Ráadásul 16 képviselőjük jutott be a törvényhozásba, a hatpárti ellenzék pártjai közül a legtöbb.

A választók körében ugyanakkor még mindig rekordalacsony Gyurcsány népszerűsége.

Az ellenzéki összefogás választási kudarca után Tóth Erik elemző szerint a pártok a vereség felelőseit keresik. Gyurcsány pedig rögtön a választás éjszakáján megragadta az alkalmat, hogy ne jusson el az ellenzék arra az álláspontra, hogy a vele való együttműködés a kudarc oka. Ezért rögtön Márki-Zay Pétert nevezte meg felelősnek. Ezzel pedig sikerrel is járt az elmúlt két hétben, így az elemző szerint biztos, hogy az ellenzék jövőbeni stratégiájának alakítója, központi szereplője a DK vezetője lesz.

Az elemző rámutatott, hogy a volt miniszterelnök évértékelő beszédében előtérbe is helyezte új vízióját: mindenki legyen olyan, mint ő. Azaz ne egy Gyurcsány legyen, hanem sok.

(via Mandiner)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.