Kultúra

Az ősforrástól a verskatedrálisig

Az ősforrástól a verskatedrálisig

2022. április 11., hétfő
Az ősforrástól a verskatedrálisig

„Világ világa, / Virágnak virága! / Keservesen kínzatol, / Vas szegekkel veretel…” A mindörökre meghaladhatatlan versszépség. Hát hogyne, hisz a legelső magyar nyelvemlék, az Ómagyar Mária-siralom bontja ki a Golgotát idéző fájdalomsorokat.

A XIII. század termette, de szerzőjét névtelenségben hagyta. Több mint százötven év jött aztán, mire felbukkant a név szerint ismert első költőnk, a Csezmiczei Jánosból Janus Pannoniusként híressé lett verselő püspök. Majd újabb erős évszázad, s jön Balassi, aztán az 1700-as évek hozzák Berzsenyit, Batsányit, Csokonait, európai minőségű költészetüket.

És még csak eztán lesz Kölcsey kibontakozása, Vörösmarty naggyá érése, Petőfi kirobbanása, Arany bölcs útjelzővé nemesülése. És épül a verskatedrális újabb emelete, melybe az 1800-as évek végéről érkezik Ady, meg a három jóbarát, Babits, Juhász Gyula és Kosztolányi, utánuk nem sokkal Tóth Árpád, az ezredforduló hozza Szabó Lőrincet, szűk évtized múlva Radnóti is megjön. S közben fölbukkan a két zseniiker: a Partiumból Dsida Jenő, Franzstadt szegénysoráról pedig a ma 117 éve született fájdalomköltő, József Attila

Micsoda névsor! A magyar költészet leghangosabb és legvirágzóbb korszakának szereplői. Akikre, s akiknek XX. századi utódaira ma, a Magyar Költészet Napján emlékezünk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.