Közélet

Több mint egymilliárd forintból fejlesztették a csapadékvízelvezető-rendszert Szegeden

Több mint egymilliárd forintból fejlesztették a csapadékvízelvezető-rendszert Szegeden

2022. március 19., szombat
Több mint egymilliárd forintból fejlesztették a csapadékvízelvezető-rendszert Szegeden

Három városrészben, 16 kilométeren építettek ki korszerű esővíz-elvezető csatornát 1,272 milliárd forintból, uniós támogatással Szegeden – közölte az önkormányzat.

A közlemény szerint a kiépült csatornarendszer hosszú távú megoldást jelenthet a belvízproblémákra, és a hirtelen, nagy mennyiségben lezúduló csapadék is könnyebben elfolyik a területről. A klímaváltozásra felkészülve Szeged a csapadékvíz elvezetésén túl nagy hangsúlyt fektet a víz összegyűjtésére, helyben tartására is, ami segítséget nyújthat az aszályos időszakok átvészeléséhez.

A projekt megvalósításakor

  • Újszegeden hét utcában mintegy 4300 méter csapadékvíz-elvezető rendszer készült el.
  • Kiskundorozsmán, a Bánomkerti-öblözetben kilenc utcát érintett a fejlesztés, több mint 5300 méter csatorna épült. A projekt része volt a dorozsmai Bánomkerti csapadékvíz-főgyűjtő csatorna rekonstrukciója és kapacitásának növelése, 1568 méteren.
  • Marostő városrészben kilenc utcában épült több mint öt kilométernyi esővíz-elvezető csatorna, valamint elkészült a Kürü sori árok mederburkolása, és megépült egy három szivattyúállásos átemelő is, hogy az összegyűjtött csapadékvíz gond nélkül eljuthasson az azt befogadó Holt-Marosba.

A beruházás kivitelezője az algyői Délút Építő és Bányászati Kft., illetve egy szegedi vállalkozás, a Norbo-Ép Kft. volt.A fejlesztés költségeiből 1,05 milliárd forintot fedezett európai uniós támogatás, 128 millió forint volt az önkormányzat saját forrása, 94 millió forint pedig a Szegedi Csatornamű Társulat hoz

Kiemelt képünk illusztráció

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.