Közélet

Tápai öregek legendameséje: amikor Mátyás rendet vág

Tápai öregek legendameséje: amikor Mátyás rendet vág

2022. március 20., vasárnap
Tápai öregek legendameséje: amikor Mátyás rendet vág

Ma délután eljön a kivételes pillanat, a tavaszi napéjegyenlőség mindig változó ideje. Fél 5 után öt perccel következik be ez az érzékeinkkel nem követhető csillagászati jelenség.

A régi kalendáriumból való szentencia szerint a mai barátságos idő a gazdáknak szerencsés évet ígér. És igazi szép időt hozott ez a nap. „Sándor napján megszakad a tél, József napján eltűnik a szél” – mondja Weöres Sándor Tavaszköszöntője. Holnap érkezik a harmadik jóhírhozó, a nursiai szerzetesrend-alapító Szent Benedek napja. És együtt is már a nagy hármas, akik „zsákban hozzák a meleget”, s akiknek eljövetelekor eresztették ki méheiket egykor az alföldi méhészek, efféle biztatással: Isten nevibe induljatok, rakodjatok, minden mézet behordjatok!

Bálint Sándor följegyzése szerint az alsótanyaiak úgy tartották, hogy Szent József napja után ha pörölyvassal ütik is a földbe a füvet, akkor is kibújik. Tápén meg – ezt szintúgy a nagyemlékű néprajzkutató leírása nyomán, az Ünnepi Kalenáriumból tudhatjuk –, évszázados legendamesét költöttek a három jeles férfiúról: „A hosszú tél után Szent Péter egy zsákba kötve elküldötte Sándorral a meleget a földre. Ment, mendegélt, de már nagyon elfáradt a meleg súlya alatt. Az országút szélén meglátott egy kocsmát, lerakodott és iddogálni kezdett. Egészen megfeledkezett arról, hogy mi járatban van… Szent Péter már megsokallta a földi embereknek a meleg után való sóvárgását és elküldte Jóskát, hogy Sándort keresse meg. Kereste, kereste, végre megtalálta a kocsmában. A bor mellett azonban ő is elfeledkezett arról, hogy miért küldték. Szent Péter már türelmetlenkedni kezdett és Benedeket küldötte utánuk. Ő is elakadt a kocsmában.

Szent Péter csak várta, leste, mikor ér a földre a meleg. Lenézett az égből, de a jámbor vándorokat sehol sem látta. Nagyon megharagudott és Mátyást küldötte a földre, de most már korbácsot is nyomott a kezébe. Mátyás hamarosan rájuk akadt a kocsmában, mert nagyon jó kedvük volt és dalolásuk már messzire elhallatszott. Bement hozzájuk, mire szedték sátorfájukat és siettek a földre a zsák meleggel. Hirtelen nagy meleg lett, minden jég megolvadt.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.