Közélet

Szívszorító képek a Nyugati pályaudvarról

Szívszorító képek a Nyugati pályaudvarról

2022. március 1., kedd
Szívszorító képek a Nyugati pályaudvarról

Eddig filmekben láthattunk olyan képeket, amit most a Nyugati pályaudvaron láthatunk. A keleti országrészből érkező vonatokról özönlenek a háború elől menekülők. Van, aki nagyobb bőrönddel, akad aki kisebb csomagokkal vagy éppen a házi kedvencével száll le a vagonokról. Arcuk elgyötört, szemükben kétség, egy-egy, a nyugalmat sugárzó félmosolyt lehet látni.



A pályaudvaron a 10-es vágány melletti peronrészt és a közelében lévő termeket lezárták, oda csak a segélyszervezetek munkatársai és a záhonyi vonatokkal érkezők léphetnek be. Ami szembetűnő:

rendkívül szervezetten működik a gyorsan felállított rendszer

és az érkezők is hatalmas türelemmel várják, hogy segítséget kapjanak.

Az érkezők több csoportba sorolhatóak. Vannak, akiket várnak rokonok, ismerősök akár már ott a Nyugatiban, vagy Magyarországon. Ők frissítővel a kezükben rövid idő alatt folytatják útjukat. Akiknek nincs hova menniük, azok is ételt, italt, ha szükséges ruhát és pelenkát kapnak és türelemmel várják, hogy befogadó helyet kapjanak. Amikor ott jártunk, ez a folyamat is gyorsan zajlott: mindenkinek lesz hol aludnia. A harmadik csoportba azok tartoznak, akik tanulni, vagy dolgozni voltak Ukrajnában. Őket buszokkal átmeneti szálláshelyre, vagy a repülőtérre viszik, ahonnan haza tudnak utazni.

- Mi ezt nem akartuk. Az utolsó utáni pillanatig vártunk, de itt a két kisgyerekem. Nem tehettem meg, hogy beláthatatlan időre óvóhelyre menjek velük. Nem tudni meddig lesz ott élelem, vagy akár víz. Abban a pillanatban, ahogy biztonságos lesz az otthonunk megyünk vissza. Imádkozom, hogy legyen hova hazamenni. Kettős állampolgárok vagyunk, magyarként élünk Ukrajnában, magyarnak valljuk magunkat.

Őszinte hálám Magyarországnak, hogy biztonságot nyújt nekünk.

Kárpátalja és Ukrajna hálás lehet, hogy ilyen segítő ország van a szomszédban-mondta könnyes szemmel Irén, aki azt is elmondta, hogy a férje nem jöhetett velük, ő a határ közelében maradt, de harcolni, háborúba menni nem szeretne, azt szeretnék, ha mielőbb ő is át tudna jönni valahogy a határon.

Magyarországra eddig százeszer menekült érkezett Ukrajnából, közülük ötezren vonattal folytatták útjukat Budapestig. A Magyar Református Szeretetszolgálat információ szerint csütörtök óta több, mint 1200 önkéntes jelentkezett segíteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.