Gazdaság

Magyarország nem járul hozzá az orosz gáz és olaj szankcionálásához

Magyarország nem járul hozzá az orosz gáz és olaj szankcionálásához

2022. március 9., szerda
Magyarország nem járul hozzá az orosz gáz és olaj szankcionálásához

Aránytalanul, mi több, ,,elviselhetetlenül" nagy terhet jelentene Magyarország számára, ha az Európai Unió az Oroszországból érkező gázt és olajat is szankcionálná - fejtette ki Orbán Viktor a közösségi oldalán megjelent videóban.

Ahogy a kormányfő a héten már többször utalt rá, Európában jelenleg ,,diplomáciai nagyüzem van", a V4-ekkel tárgyalt, majd az Európa Tanács elnökével, legközelebb pedig az Európai Unió miniszterelnökeivel fog Párizsban.

Mint kifejtette, a háború okozta gazdasági következmények súlyos, azonban ha Európa az Oroszországból érkező gázról és olajról is leválasztja magát, az még súlyosabb gondokat okozhat.

,,Az összes Magyarországon elfogyasztott gáz 85 százaléka érkezik Oroszországból, a magyar háztartások 85 százalékát működtetjük gázalapon." - mondta. Hozzátette, az üzemanyagot olajból állítják elő, melynek 64 százaléka szintén Oroszország felől érkezik.

,,Világossá tettem, mi nem tudjuk követni az Egyesült Államok példáját. Ők tegnap kivetették a szankciókat ezekre a termékekre, ez Magyarország számára elviselhetetlen terhet jelentene."

- fejtette ki a kormányfő.

Éppen ezért Orbán szerint nem lehet szó arról, hogy Magyarország is csatlakozik ezekhez a szankciókhoz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.