Meteor

Ha azt hiszi, hideg volt a tél, téved: a 12. legenyhébb volt az idei

Ha azt hiszi, hideg volt a tél, téved: a 12. legenyhébb volt az idei

2022. március 5., szombat
Ha azt hiszi, hideg volt a tél, téved: a 12. legenyhébb volt az idei

Enyhe volt a tél és száraz az évkezdet az Országos Meteorológiai Szolgálat (MET) honlapjánés közösségi oldalán közzétett statisztikák alapján.

Bár elsőre az embernek talán úgy tűnik, nem is volt annyira enyhe ez a tél, hiszen voltak benne fagyok és havazás is, az adatokat összesítve kiderül, hogy az emlékezetünk jobban csal, mint ami a valóság.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint ugyanis

  • 1901 óta ez volt a 12. legenyhébb tél, az átlagnál 1,7 Celsius-fokkal melegebb.
  • A téli csapadékösszegnek mindössze a kétharmada hullott le.
  • A decemberi középhőmérséklet 1,0 °C-kal, a januári 1,1 °C-kal, míg a februári 3,1 °C-kal haladta meg az átlagot.
  • Országosan 58 fagyos napot (az átlag: 63), 3 zord napot (átlag: 8 nap), és 6 téli napot (átlag: 22 nap) regisztráltak.

A hivatalos definíció szerint fagyos napról akkor beszélünk, ha a napi hőmérséklet nem haladja meg a 0 Celsius-fokot. Zord napról akkor, ha a -10 fokot nem haladja meg.

Az évszak legnagyobb csapadékösszegét Gacsályon mérték, 150 millimétert. A legkevesebbet pedig Ferihegyen, 36,4 millimétert.

A legtöbb havat, ahogy szinte mindig, idén is a Kékestetőn mérték, 23 centimétert. Összesen 13 havas napunk volt ezen a télen, ami az átlag 16 naptól nem sokkal marad el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.