Hírzóna

Szegeden nyit kollégiumot a Nemzeti Tudósképző Akadémia

Szegeden nyit kollégiumot a Nemzeti Tudósképző Akadémia

2022. február 21., hétfő
Szegeden nyit kollégiumot a Nemzeti Tudósképző Akadémia

A következő tanévtől kollégium is várja Szegeden a humán élettudományi tehetséggondozó kezdeményezés, a Nemzeti Tudósképző Akadémia egyetemi programjában részt vevő hallgatókat.

A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány által létrehozott Szegedi Tudós Akadémia Program tavaly ősszel vált országossá: tevékenységét kiterjesztette valamennyi humán élettudományi felsőoktatással rendelkező magyarországi városra a kormány támogatásával.

Szállodából kollégium

Varró András, az alapítvány kuratóriumának elnöke kifejtette, egyetemi képzési programjuk fontos eleme egy kollégium kialakítása, ahol a legkiválóbb hallgatók, a Szegedre látogató nemzetközi mentorok és Nobel-díjas kutatók találkozhatnak. Ezért tavaly októberben a civil szervezet megvásárolt egy addig szállodaként üzemelő ingatlant, ahol kollégiumot alakítanak ki. A kivitelezés február elején kezdődött el.

A kényelmes diákotthonban húsz egy-, illetve kétágyas szoba mellett egy nagyobb közösségi teret is kialakítanak, amely kiváló helyszíne lesz a hallgatók és mentorok találkozóinak, a képzéseknek és kulturális eseményeknek.

A kollégiumot Bert Sakmann német fiziológusról nevezik el, aki 1991-ben nyerte el az orvostudományi Nobel-díjat a sejtek egyedi ioncsatornáinak működésére vonatkozó felfedezéseiért és a folt-feszültségzár (patch clamp) méréstechnika kidolgozásáért. Bert Sakmann 2012-től jelentős szerepet töltött be a Szegedi Tudós Akadémia (SZTA) megalakulásában. 2016-tól az SZTA, majd annak átalakulását követően 2021 ősz óta a Nemzeti Tudósképző Akadémia képzési főigazgatója.

Az akadémia a közeljövőben bővítené a kollégium kapacitását, a meglévő épület mellé egy új szárnyat terveznek, ahol a kollégiumi szobákon kívül helyet kap majd egy kisebb fitneszterem, valamint egy konferenciaterem és az ezt kiszolgáló vendéglátóegység.

via MTI / Kiemelt kép: edu-sci.org

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.