Közélet

Pénz van, de az önkormányzatra várnia kell a Madách-iskolának

Pénz van, de az önkormányzatra várnia kell a Madách-iskolának

2022. február 5., szombat
Pénz van, de az önkormányzatra várnia kell a Madách-iskolának

Az önkormányzat helyett az állam újítatná fel a Madách-iskola 4 éve leégett tornatermét. A pénz megvan, az önkormányzat viszont stoppolja a munkát.

Mint arról a SzegedMa is beszámolt már korábbi cikkében, a kormány 682 milliót adott a Madách Imre Általános Iskola tornatermének újjáépítésére, amely még 2018-ban égett le. Az új létesítmény tervei is elkészültek már, azonban a munkálatok még továbbra sem kezdődhettek el: Bartók Csaba, a szegedi Fidesz elnöke a Délmagyarnak elmondta, hogy a város főépítészének a jóváhagyására vár a beruházás. Az önkormányzat azonban az államra mutogat.

Tavaly óta megvan a pénz

Még 2021. júniusában biztosított a kormány több százmillió forintot a Madách-iskola leégett tornatermének rekonstruálására; ezt akkor Bartók Csaba jelentette be. A Délmagyar kérdésére a szegedi Fidesz elnöke azt is elmondta most, hogy hiába van meg a pénz, és hiába készültek el a tervek az év végére, az építkezés még mindig nem kezdődhet el,

ugyanis a város főépítésze még nem engedélyezte a komplex csarnok terveit.

Bartókék abban bíznak, hogy 1-2 hónapon belül meglesz a hatályos építési engedély, utána kiírják a közbeszerzést, és ha azt nem támadják meg, akkor végre el­kezdődhet a kivitelezés. 

Az önkormányzat az államra terel

A lap felkereste az önkormányzatot is: arra voltak kíváncsiak, hogy mikor kezdődik meg az építkezés, és eddig mi akadályozta azt, illetve hogy a város miként támogatja az intézményt a leégett épület kapcsán.

Válaszukban azt ír­­ták, hogy a tavaly júniusban megjelent kormányhatározatban feketén-fehéren benne van, hogy a fejlesztés előkészítésének és megvalósításának felelőse az emberi erőforrások minisztere.

Továbbá közölték azt is, hogy csaknem tíz éve nem az önkormányzat működteti az általános iskolákat, ha a város lenne a fenntartó, akkor már régen megépült volna a tanintézmény új tornaterme. 

A tankerület szerint régészeti dokumentáció szükséges

A Szegedi Tankerületi Központ elmondta a Délmagyarnak, hogy a kormány által biztosított pénzből egy A típusú, 15-ször 30 méteres küzdőterű tornatermet hoznak létre. Továbbá arról tájékoztatták a lapot, hogy az építési engedély iránti kérelmet január 18-án nyújtották be, azonban az engedélyezéshez előzetes régészeti dokumentáció is szükséges, aminek az elkészítése

várhatóan 30 napot vesz igénybe, ezért a hatósági eljárás szüneteltetését kérték. 

A gyerekeknek még várniuk kell

Az iskola tanulóinak a tűzeset óta - egészen a járványhelyzetig - a rendőrség tornacsarnokában tudtak rendes körülmények között testnevelésórát tartani. A pandémia beköszöntével az udvaron lévő sportpályán tornáznak a gyerekek, amikor az időjárás engedi azt, ha pedig nem, a barakk tornateremben mozognak a gyerekek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.