Agóra-ügy: megfutamodott a városvezetés

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A kultúrális bizottság hétközi ülésén előterjesztették, majd végül a pénteki városi közgyűlésen elfogadták a javaslatot, mely szerint újabb vezetői pályázatot írnak ki a Szent-györgyi Albert Agóra igazgatására, ezzel egyideűleg az eddigi igazgatót, Orbán Hédit bizzák meg az intézmény vezetésével.

Megfutamodás, vagy visszalépés?

Merülhetett fel a szegediekben a jogos kérdés, amikor néhány napja olvashatták, hogy Balázs Csaba mégsem vállalja az igazgatói megbízatását. A kulturális bizottság legutóbbi ülésén azt is megtudhattuk: a baloldal teljes mértékben elégedett a pályáztatással és szerintük csak a jobboldal csinálja a „balhét”. Arról nem beszéltek, hogy a botrányos munkájuk és döntésük miatt

a szegediek, politikai oldaltól függetlenül háborogtak és indítottak petíciót Orbán Hédi leváltása miatt.

– Mélyen felháborít a képviselőtársaim álszentsége. Érezhetően kellemetlen ez az ügy is a városvezetésnek, amit minden eszközzel megpróbálnak eltusolni és bagatelizálni- mondta lapunknak Korponyai Ernő, a Fidesz-KDNP frakció önkormányzati képviselője, a kulturális bizottság tagja.

A szegediek háborogtak az évtizedek óta közmegelégedésre dolgozó Orbán Hédi miatt, a városvezetés pedig megfutamodott. Június közepéig biztosan a népszerű vezető irányítja az Agórát.

Most újra kiírták a pályázatot, gyakorlatilag változatlanul, ugyanaz a szakmai bizottság véleményezi majd azt. Városházi informátorunk szerint a Botka László irányította városvezetés megfutamodik és

a társadalmi nyomásnak engedve Orbán Hédi ismét pályázik, akkor az ő pályázatát favorizálják majd,

továbbá, mielőbb szabadulnának a nekik kellemetlen ügytől. Mindezt persze abba a köntösbe bujtatva, hogy mindent a legtökéletesebben csináltak.

– Egy teljesen jogszerűtlen döntést akartak végrehajtatni, de amikor a botrány kipattant, eredeti elkepzelésüket már nem merték végigvinni. Ismét bohócot csinált magából a szegedi városvezetés, ez az ügy méltatlan szeged kulturális és közművelődési hagyományaihoz- emelete ki Haág Zalán, KDNP-s önkormányzati képviselő, a kulturális bizottság tagja.

AGÓRA-ÜGY

December 17-én Balázs Csaba pályázatát fogadta el-annak ellenére, hogy azt egyszer már visszavonta. A megválasztott igazgató siklósi, így helyismerete nincs, a szegediek joggal értetlenkedtek, hogy miért küldik el az évtizedek óta sikeresen dolgozó Orbán Hédit. Végül a hivatalba lépése előtt néhány nappal Balázs Csaba visszavonta pályázatát. A feladat már csak azért is komoly helyismeretet igényel, mert a Szent-Györgyi Agóra alá vonták be a város művelődési házait, így az igazgatónak a város egyik legnagyobb kultúrintézményét kell vezetnie.

Előző sztori

A disznóvágás a magyar élet egyik ünnepe

Következő sztori

Az egyházi egyetemek küldetése gátat vetni a tudomány progresszív kisajátításának