Gazdaság

A világpiaci árnál sokkal olcsóbban jut gázhoz Magyarország

A világpiaci árnál sokkal olcsóbban jut gázhoz Magyarország

2022. február 1., kedd
A világpiaci árnál sokkal olcsóbban jut gázhoz Magyarország

Már az ukránoknak is innen szállítanak.

Az egyezménnyel Szlovákia után Magyarország lett a második garantált beszerzési útvonal Ukrajna számára, amennyiben Oroszország felől elzáródnának a gázcsapok. A Gazprom az Ukrajnán keresztüli tranzitot Magyarország felé még októberben állította le. Ukrajna azelőtt reverz, azaz virtuális módon vásárolt hazánktól gázt, vagyis fizikai értelemben.

Putyin Orbánt fogadva kijelentette, hogy az új gázszállítási szerződés hosszútávú stabilitást és biztonságot nyújt Magyarországnak. Az orosz elnök hozzátette, hogy a világpiacinál ötször olcsóbban juthatunk gázhoz.

Magyarország miniszterelnöke azt is hozzátette, hogy a jövőben a szerződésben foglalt mennyiség mértékének emeléséről is szeretne tárgyalni.

Ukrajna egy ideje már jobban el szeretné különíteni a gázcsatornáit Oroszországtól, a magyar féllel kötött megállapodás pedighozzáférési lehetőségét teremt számukra a horvátországi cseppfolyósítottgáz- (LNG)-terminálhoz.

A Gazprom kihátrálása után Kijev nehezményezte, hogy hatalmas tranzitdíjtól esett el, mivel Magyarország a Gazprommal lekötött mennyiséggel megkerülte Ukrajnát.

Bár ,,molekuláris szinten" valóban függetlenedik Ukrajna az oroszoktól, valójában a nyugati tranzit felől, így felőlünk is, orosz gázt kapnak.

Az új szerződésben állítólag kikötötték, hogy az állam által felvásárolt földgázt nem lehet Ukrajnának eladni, ugyanakkor ha Ukrajna Magyarországon keresztül érkező földgázt vásárol, az jelentős mennyiségű tranzitdíjat jelenthet Budapestnek.

(via Világgazdaság, Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.