Egyetem

Új betegségek kezelésére alkalmas gyógyszereket eredményezhet az SZTE új kutatása

Új betegségek kezelésére alkalmas gyógyszereket eredményezhet az SZTE új kutatása

2022. január 3., hétfő
Új betegségek kezelésére alkalmas gyógyszereket eredményezhet az SZTE új kutatása

Egy több mint 4 éves projekt részeként olyan gyógyszerre alkalmas vegyületcsaládokat kutattak, melyekkel többek közt az Alzheimer-, a Parkinson- és a Huntington-kór is kezelhető.

A központi idegrendszer kezelésére alkalmas hatóanyagok azonosításáról és kidolgozásáról szólt a Szegedi Tudományegyetem legutóbb zárult uniós projektje. A pályázatban három kar 11 kutatócsoportja vett részt egy konzorcium részeként, melynek tagjai majdnem két évtizede szoros együttműködésben foglalkoznak hasonló kutatásokkal.

A demenciával és a mozgási funkciók leépülésével járó kórok és betegségek legfőbb kiváltó okát, az idegsejtek pusztulását jelenleg egyik ismert gyógyszer és kezelés nem képes megakadályozni. Így ezek a betegségek lényegében nem gyógykezelhetők. Ennek kapcsán azonban új felismerésnek számít, hogy mindezzel együtt valamennyi egyetben együttjár az agyszövet krónikus gyulladása ist. Ezt a klasszikus gyullásgátló szerek pedig nem tudják meggátolni.

A konzorcium ezért egy viszonylag új receptorfehérje, a szigma-1 aktiválására alkalmas vegyületeket azonosított, és újakat is tervez.

Közel 4000 vegyületből és új, tervezett molekulákban sikerült egy, a vér-agy gátat megkerülő, a sejtosztódást gátló vegyületet azonosítani, mely a fejlesztés alatt álló gyógyszer bejutását a központi idegrendszerbe nagy mértékben elősegíti. Érdekeség, hogy a hatóanyag vezérvegyülete az epilepsziás görcsöt is gátló hatást is mutat.

A konzorcium tagjai a jövőben folytatni kívánják az említett idegrendszeri betegségek megelőzésére és kezelésére potenciálisan alkalmas gyógyszerjelölt anyagaik további fejlesztését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.