Gazdaság

Január 31-ig kell utalni a NÉBIH felügyeleti díjának második részletét

Január 31-ig kell utalni a NÉBIH felügyeleti díjának második részletét

2022. január 29., szombat
Január 31-ig kell utalni a NÉBIH felügyeleti díjának második részletét

Mindazon vállalkozásoknak, akik Magyarország területén a NÉBIH hatálya alá tartozó tevékenységet végeznek, 2022. január 31-ig kell befizetniük a felügyeleti díj második részletét, ha nem akarják megkockáztatni a mulasztási bírságot hívták fel a figyelmet a határidőre a BDO Magyarország szakértői.

A január 31-ig az e célra elkülönített számlára befizetendő második díjrészlet azokra a vállalkozásokra vonatkozik, amelyek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) hatálya alá tartozó tevékenységet végeznek, ezért felügyeleti díjat kötelesek fizetni. A felügyeleti díj fizetésére kötelezettek 2021. május 31-ig nyújthatták be felügyeleti díjbevallásukat, amelynek végösszegét két egyenlő részletben, 2021. július 31-ig, valamint 2022. január 31-ig kell megfizetniük.

Ehhez kapcsolódóan fontos, hogy a tranzakció közleményében a befizetésre kötelezett adószáma/azonosító jele, valamint az első részlethez tartozó pénzügyi bizonylat számának feltüntetése is szükséges. A fizetési kötelezettség a nem magyarországi illetékességű, de Magyarország területén a kötelezettség alá tartozó tevékenységet végző, ún. FELIR azonosítóval rendelkező áfaalanyokat is érinti.

Mivel a hivatal a bevallás benyújtásának elmulasztása és az elmaradt díjfizetés esetén is jogosult mulasztási bírságot kiszabni, minden érintett cégnek érdeke áttekinteni a kötelezettség fennállását.

A díjköteles tevékenységek köre széles. A részletes listát az érintettek megtekinthetik a NÉBIH honlapján, de az lényegében a teljes élelmiszerláncot átfogja, ezért ide tartoznak a növénytermesztés, állattenyésztés, vadgazdálkodás, erdőgazdálkodás, halászat és halgazdálkodás, élelmiszer- és italgyártás, vegyi anyag, gyógyszergyártás és jellemzően az élelmiszerkereskedelemhez kapcsolódó kis- és nagykereskedelmi tevékenységek. Szintén érintettek lehetnek a szálláshelyszolgáltatók és vendéglátók, amennyiben élelmiszerforgalmazással is foglalkoznak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.