Közélet

Sok magányos ember hívja a lelkisegélyt az ünnepek alatt

Sok magányos ember hívja a lelkisegélyt az ünnepek alatt

2021. december 24., péntek
Sok magányos ember hívja a lelkisegélyt az ünnepek alatt

Sok magányos ember hívja a lelkisegélyt az ünnepek alatt - mondta a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének alelnöke az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

Dudás Erika elmondta, hogy ilyenkor sokan beszélnek veszteségeikről, eltávozott társaikról, de többeknél felerősödnek ilyenkor a párkapcsolati, generációs, egészségügyi problémák is.

A nap 24 órájában ingyenesen hívható 116-123-os telefonszámra egy napon nagyjából négyszáz-hatszáz hívás érkezik. Az érdemi beszélgetések átlagos időtartama nagyjából 20 perc, de kritikus, akár szuicid helyzetben 1-1,5 óra is lehet.

Vannak visszatérő hívók is. A telefonálók között nagyjából 52 százalék a férfiak, 48 százalék a nők aránya - ismertette.
A szakember azt mondta: többen már attól megkönnyebbülnek, ha elmondhatják valakinek a problémáikat.

Kitért arra is, hogy a koronavírus-járvány hatására megnőtt az érdemi hívások száma. A járványhullámok meghatározták a segítségre szoruló telefonálók kérdéseit is - közölte az alelnök, kifejtve: az első hullám alatt főként az izoláció, az információhiány miatti szorongás volt jellemző. Utána a következmények miatt telefonáltak sokan. Idén már az oltásokkal kapcsolatos hívások voltak nagyobb számban - mondta Dudás Erika.

MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.