Közélet

Tuti recept karácsonyra: mutatjuk, hogyan készül a legjobb mézeskalács házikó!

Tuti recept karácsonyra: mutatjuk, hogyan készül a legjobb mézeskalács házikó!

2021. december 19., vasárnap
Tuti recept karácsonyra: mutatjuk, hogyan készül a legjobb mézeskalács házikó!

Hozzávalók: 50 dkg liszt, ¼ csomag sütőpor, 25 dkg porcukor, 3 tojás, 3 kanál méz, 1 kk. törött fahéj, törött szegfűszeg, ánizs.

Cukormáz: tojásfehérje grammban lemérve és 6 x-os mennyiségű porcukor. Pár csepp citromlével fényesebbé tehetjük.

A mézeskalács házikó elkészítése némi előkészületet igényel. A házunk formájának csak a képzelet szab határt, így a sablonok is egyéni fantáziánktól függenek. Aki nem akar vesződni vele, az kis keresés után, talál a neten letölthető sablonokat is. Nekünk most ezekre a sablonokra lesz szükségünk:

Fogjunk is hozzá: A lisztet a sütőporral átszilátjuk. Belekeverjük a porcukrot, a tojást, a mézet, a törött fahéjat, a törött szegfűszeget és az ánizst. Összegyúrjuk. Ne ijedjünk meg tőle, kicsit nehezen áll össze, de a kitartás meghozza az eredményt. Majd a tésztát rövid ideig pihentetjük.

A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 3 mm vastagságúra. Elkészítünk egy alaplapot, egy nagyobb tányér körbevágásával. Ebbe egy kisebb kör alakú lyukat vágunk. Ide fog kerülni az elektromos mécses mely a házikó belső világítását adja. A tésztára ráhelyezzük a többi sablont és éles késsel körbevágjuk. Az ablakokból kikerülő tésztát kettévágjuk, vízszintesen bevonalkázzuk. Óvatosan áttesszük a ház elemeit egy sütőpapírral fedett sütőlemezre úgy, hogy azok ne deformálódjanak. Ez nagyban megkönnyíti majd az összeállítást.

Ha szeretnénk, hogy házunk ablakai be legyenek „üvegezve” akkor keménycukorkát darabokra törünk és ezeket a darabokat az ablaknyílásokba helyezzük. A szétolvadó cukor egybefüggő réteget képez. Sütés után ezeket az elemeket hagyjuk kicsit hűlni, majd egy késsel alányúlva óvatosan lefejtjük a sütőpapírról.

A sütőlemezen lévő tésztáinkat vékonyan megkenjük kikevert tojással, ügyelve arra, hogy ne deformálodjon el majd 180 C-ra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt süssük készre.

A már megsült fenyőfa elemeit zöld ételfestékkel megszínezzük, majd félretesszük száradni.

Ha a házunk külső falait dekorálni szeretnénk, akkor még összeállítás előtt kényelmesebben megtehetjük. Ennek a módszernek a hátránya, hogy a dekorált elemeknek száradnia kell. Legjobb egy egész éjszakára pihentetni és a ház összeállítását másnap kezdeni.

Az összeillesztést kétféle módon tehetjük meg. A porcukorból készült fehér mázzal, illetve karamellel. A porcukros változat némileg macerásabb, tartani kell az elemeket, míg a kötőanyag kicsit megszárad. A karemell rögtön ragad, gyors, de balesetveszélyes. A forró cukor csúnya égési sérüléseket tud okozni. Gyerekeket semmi szín alatt ne engedjünk a közelébe, illetve a felnőtteket is fokozott óvatosságra intjük.

Az összeállításkor az elemeket előbb mérjük oda, próbáljuk ki, esetleges egyenletlenségeket vágjuk le.

Ha már áll a házikónk, akkor kezdődhet a dekorálás. Ehhez számtalan dekorációs kelléket találhatunk már a boltok polcain.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.