Krimi

Hamis orvosi tájékoztató terjed Sándorfalán!

Hamis orvosi tájékoztató terjed Sándorfalán!

2021. november 5., péntek
Hamis orvosi tájékoztató terjed Sándorfalán!

Szerkesztőségünk birtokába jutott egy levél, miszerint az egyik Szeged környéki orvosi rendelő nem engedi be a váróba az oltatlanokat, mi több, kategorikusan oltástagadóknak, analfabétáknak és debilnek nevezik őket. Azóta pedig azt is kiderítettük: egy szó sem igaz ebből.

Nem szokványos levél jutott el a Szegedmához pár órája, amely szerint az egyik Szegedhez közeli kistelepülés rendelőjében nem éppen tapintatosan bánnak az oltatlanokkal. Mivel a szöveg kézzel írott és nehezen olvasható, külön szedjük nyomtatottan is:

Fontos és szigorú figyelmeztetés: Aki nincs beoltva, ,,ún. oltástagadó", csak előzetes telefonhívás után léphet be a váróba!
Ne veszélyeztesd embertársaidat a Covid-fertőzéssel!
Sajnos az ,,oltástagadó" honfitársaink között sok analfabéta és debil van.
Ezeknek piktogram jelzi a veszélyt.

A képen kitakart telefonszámok valósak és valóban annak a körzetnek az orvosaihoz tartoznak, ahonnan a kép beküldője szerint a levél származik. Azonban nem kellett sokáig nyomoznunk, hogy elérjük az egyik orvost.

Megmutattuk neki a képet és egyből meg is erősítette, amire mi is gyanakodtunk: hamis.

Orvos ilyet nem írhat

Több egyértelmű jele is van annak, hogy a levél hamisítvány. Az első és legszembetűnőbb: kézzel van írva. A második, hogy bár a kitakarás miatt nem látszódik, de az orvosoknak csupán a vezetékneve szerepel a papíron, a telefonszámokból is hiányzik a körzetszám, illetve a mobilszolgáltatót jelző szám is. Ettől azonban még a szakemberek nagyon könnyen beazonosíthatók pár kattintással az interneten, ahogy ezt nekünk is sikerült megtennünk. Továbbá az egyik megnevezett doktor is megerősítette lapunknak, hogy valóban az övé az egyik telefonszám.

Végezetül a levél második felében informális hangvételűvé válik a levél, mivel tegezni kezdi a megszólítottakat, azaz a betegeket. Továbbá nincs semmilyen formális megszólítás és aláírás.

A lapunknak nyilatkozó doktor szerint csak hivatalos, nyomtatott és aláírt tájékoztatókat tesznek ki a rendelő ajtajára. Mellesleg a képen az sem látszódik tisztán, hogy ez tényleg a rendelő lenne.

Magyarán, a hamis tájékoztató mögött egy elégedetlen páciens állhat.

Mi továbbra is azt tanácsoljuk olvasóinknak: ellenőrizzék le többször is, több forrásból, hogy igaz-e, amit olvasnak!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.