Hírzóna

A megkérdezettek harminc százaléka van a szigorítás mellett országosan

A megkérdezettek harminc százaléka van a szigorítás mellett országosan

2021. november 1., hétfő
A megkérdezettek harminc százaléka van a szigorítás mellett országosan

Több hónap után először október utolsó hetében emelkedett 30 százalékra azoknak az aránya, akik a koronavírus-járvány ellen szigorúbb intézkedéseket várnak el - közölte a Nézőpont Intézet hétfőn az MTI-vel. Hozzátették: a kormány éppen az adatfelvétel után nem sokkal jelentett be újabb szigorító intézkedéseket.

Reprezentatív közvélemény-kutatásukat ismertetve emlékeztettek arra, hogy a Nézőpont Intézet a koronavírus-járvány kitörése óta vizsgálja, a magyar felnőttek elegendőnek tartják-e a kormányzati intézkedések szigorúságát. A harmadik hullám lecsengése után, nyáron és kora ősszel tízből hatan éppen megfelelőnek találták a szabályok szigorúságát - hangsúlyozták.

Október utolsó hetében azonban, bár a szigorúság aktuális mértékével egyetértők aránya nem csökkent a hibahatárt meghaladó mértékben (58 százalék), a több kikényszerített fegyelmet akarók aránya 25-ről 30 százalékra nőtt, és az aktuális intézkedéseket túl szigorúnak tartók aránya is 8 százalékra csökkent.

Azaz tízből hárman követelték már a koronavírus elleni intézkedések szigorítását, amelyet a kormány éppen a Nézőpont Intézet adatfelvételének csütörtök délelőtti lezárulta után jelentett be - írták. Közölték: az október utolsó hetében készült kutatás azt is megmutatta, hogy az intézkedések szigorítását elsősorban a kormánykritikusok kívánták. Közülük tízből hatan (61 százalék) szigorításpártiak voltak és csak ketten (19 százalék) mondták azt, hogy az aktuális szabályok megfelelőek. Ezzel szemben a kormánypárti része a társadalomnak háromnegyed részt (76 százalék) elégedett volt az intézkedések szigorával, és csak hatoduk (17 százalék) kívánta a nagyobb fegyelem elrendelését.

A Nézőpont Intézet szerint ez azt mutatja, hogy a kormány a vele szimpatizálók és a kritikusok igényeit is kielégítette lépéseivel. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt csütörtökön jelentette be, hogy a kormány döntése értelmében a munkaadók előírhatják a koronavírus elleni védőoltást a munkavégzés feltételeként, ha a dolgozók biztonsága ezt kívánja. Emellett november 1-től maszkot kell viselni a közösségi közlekedési eszközökön és látogatási tilalmat rendeltek el az egészségügyi intézményekben, a szociális intézményekben utóbbiról a vezető dönthet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.