Közélet

Kezdődnek a napirendi felszólalások, az IKV Zrt. bérlakásairól megy a vita

Kezdődnek a napirendi felszólalások, az IKV Zrt. bérlakásairól megy a vita

2021. október 8., péntek
Kezdődnek a napirendi felszólalások, az IKV Zrt. bérlakásairól megy a vita

A központi jogszabályváltozások miatti rendeletmódosítások kapcsolatban többen módosítani, vagy hatályon kívül akarnak helyezni napirendi pontokat. Német Ferenc és Chovanecz Kata azt kifogásolja, hogy a szociális bérlakás rászorulóitól jogtalanul szednek be óvadékot. Ugyanis ez a teher a bérbeadót illeti-e. Német azt a kérdést intézi Botka felé, hogy visszafizetik-e a károsultak a pénzt, illetve hogy külön számlán vezette-e ezeket a pénzeket a város.

Dr. Kovács Tamás szerint az óvadék a biztosíték arra, hogy a rászoruló bérbe veszi a lakást és rendeltetésszerűen használja. Ez szerinte teljesen tisztességes folyamat. Ennek ellenére többször is törvényességi eljárás indult, ezeknek tesznek eleget. A gazdasági alpolgármester azt mondta, külön számlán vezették az óvadékokat. Bár a szociális bérlakások rászorulóitól eddig sem szedtek be óvadékot, közjegyzői díjat azonban igen.

Szabó Bálint szerint azért módosították a rendeletet, mert törvénytelenséget követtek el. A rászorultak fordultak a megyei kormányhivatalhoz, így derült ki a törvénysértés. Ennél fogva károsultakról beszélünk. Szabó szerint a városvezetésne nincs szociális érzékenysége. Botka ,,ötödjére is" elmondja, hogy az IKV fizette a közjegyzői díjakat, nem a rászorulók. Szabó közbeszól: ,,A szemednek hiszel, vagy az IKV-nak?"

Korponyai Ernő ismét kiemelte, hogy bejelentések alapján állapították meg a törvénysértést. Chovanecz Kata hozzátette, hogy közjegyzői és térítési díjakat is szedtek a szociális bérlakásokból. A többségi magántulajdonban álló bérlakások száma zuhan, a képviselő szerint hamarosan a bérlakás piaca is véget érhet a városban. Botka tagad. Német szerint a város régóta mindent megtesz azért, hogy a kisembereknek ne legyen igaza.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.