Közélet

Jeles szegediekre emlékezünk

Jeles szegediekre emlékezünk

2021. október 31., vasárnap
Jeles szegediekre emlékezünk

Szegeden számos orvos, tudós, egyetemi tanár, pedagógus, újságíró, színész, sportoló találta meg örök nyugalmát. Sokan nem is e föld szülöttei voltak, mégis – a tájhoz való szoros kötődésük miatt – végső megnyugvást a városban találtak.

Bálint Sándor: A „legszögedibb szögedi”

Bálint Sándor magyar néprajzkutató és művészettörténész, „a legszögedibb szögedi”, a 20. századi magyar néprajz és folklorisztika egyik legnagyobb alakja 1904. augusztus 1-én született Szegeden.  Élethivatásának tekintette, hogy szülővárosát és annak paraszti kultúráját beemelje a magyar nemzeti műveltségbe. Fő kutatási területei az Alföld néprajza, vallási néphagyományok és Szeged néprajza volt. Halálát egy közúti baleset okozta Budapesten. Végső nyughelye a szegedi Alsóvárosi temetőben található.

Kocsis Lajos:

Kocsis Lajos olimpiai bajnok labdarúgónk 1947. június 18-án látta meg a napvilágot Szegeden. Tizenkét évesen kezdett el focizni a Móravárosi Kinizsi csapatában, 1960-ban átigazolt a Szegedi VSE-hez. 18 évesen Salgótarjánban mutatkozott be az NB I.-ben. Hamar felfigyelt rá a Budapesti Honvéd, amely 1967-ben szerződtette. Kocsis tíz évet töltött Kispesten, ahol összesen 263 bajnoki mérkőzésen játszott és 91 alkalommal volt eredményes. 1969. október 22-én Dánia elleni debütált a válogatottban. A későbbiekben még 32 alkalommal ölthette magára a címeres mezt, összesen 7 gólt szerzett a nemzeti tizenegyben. Tagja volt az 1968-as mexikói olimpián aranyérmet szerző válogatottnak. Pályafutását 1982-ben, a Gyulai VSE színeiben fejezte be. Hosszan tartó, súlyos betegség után 2000-ben hunyt el Budapesten. Szegeden, az Alsóvárosi temetőben helyezték örök nyugalomra.

Klauzál Gábor: Az ország szíve

Klauzál Gábor ügyvéd, táblabíró, Csongrád vármegye követe, Szeged város országgyűlési képviselője, a Batthyány-kormány minisztere. 1804. november 18-án született Pesten. Egyetemi tanulmányai után 1824-ben ügyvédi vizsgát tett, majd Csongrád vármegye tiszteletbeli aljegyzője, 1825-ben pedig törvényszéki táblabírája lett. 1832-ben Csongrád vármegye országgyűlési követe.1848-ban az első felelős magyar Minisztérium földművelés-, ipar- és kereskedés osztályának minisztere. Életét a betegségek keserítették, sőt nem egyszer, azt kényszerűen alakították is. Egészségi állapotára hivatkozva visszavonult birtokára és gazdálkodott. 1866. augusztus 3-án Kalocsán érte a halál. A halál oka a tüdő mindkét oldalára kiterjedő súlyos gyulladás. Sírja a szegedi Belvárosi temetőben található.

Mihalik Kálmán: A székely himnusz zeneszerzője

Mihalik Kálmán 1896. február 21-én született az erdélyi Oravicabányán. Apja Kassáról származott, anyja csíki székely asszony volt. Középiskolai és orvosegyetemi tanulmányait Kolozsvárott végezte. Tanulmányait az első világháború félbeszakította, két évig a fronton szolgált. 1918-ban a kolozsvári egyetemmel együtt előbb Budapestre, majd 1920-ban Szegedre költözött. Kutatóorvos lett az egyetemen, és tanársegédként dolgozott Reinbold Béla professzor mellett. Szegeden írta 1921-ben  – Csanády György szövegére – a székely himnusz zenéjét. A vers eredeti címe Kantáta volt. Mihalik Kálmán mindössze 26 éves volt, amikor tífuszban meghalt. Faragott kopjafás sírja a szegedi Belvárosi temető díszparcellájában, a régi bejárathoz közeli részben található meg.

Móra Ferenc a magyar ifjúsági irodalom legkiemelkedőbb alkotója

Móra Ferenc magyar író, újságíró, muzeológus. Kiskunfélegyházán született 1879. július 19-én.  Tanulmányait – a család szegénysége miatt – nehéz körülmények között végezte. A budapesti egyetemen szerzett földrajz-természetrajz szakos tanári diplomát. A Szegedi napló munkatársaként került Szegedre. A lapnak 1913-1919 között főszerkesztője volt, majd haláláig állandó munkatársa maradt. 1904-től a Somogyi Könyvtár és a Közművelődési Palota tisztviselője, könyvtárosa volt, emellett a régészetre is szakosodott, ásatásokat végzett. Tömörkény István 1917-ben bekövetkezett halála után a múzeum igazgatója lett. Írói pályáját versírással kezdte. Elbeszéléseiben és regényeiben a parasztság kiszolgáltatottságának egyik legérzékenyebb ábrázolója volt. Szépprózáját kitűnő mesélőkészség, higgadt humor és az élőbeszédhez közelálló világos stílus jellemezte. Életének utolsó éveiben rohamosan romlott az egészségi állapota - halála előtt egy hónappal így írt időskori szerelmének, Kalmár Ilonának: „Igazán csak a haldoklásomnak élek.” Noha végig bizakodott a gyógyulásban, végül hasnyálmirigyrákban hunyt el 54 éves korában. Sírja a szegedi Belvárosi temető díszparcellájában található.

Juhász Gyula: Szeged költője

Juhász Gyula 1883. április 4-én született Szegeden. A 20. század első felében Magyarország egyik legelismertebb költője. 1899. május 21-én jelentek meg első versei a Szegedi Naplóban. Művészetére nagy hatással volt szülővárosa, több alkotásában is kifejezte Szeged és a Tisza iránti érzelmeit. ­A költő egész élete során boldogtalan volt, 1937. április 6-án – két nappal az 54. születésnapja után – megmérgezte magát. Sírja a szegedi Belvárosi temetőben található.

Dankó Pista: A leghíresebb cigányprímás

Dankó Pista 1858. június 14-én született a mai Szatymaz területén. 15 éves volt, amikor szülőfalujában megszervezte saját cigányzenekarát. Dankó dalköltészetében gyakori motívum volt a rózsa, számos betétdalt írt népszínművekhez, nótáinak száma közel félezerre rúg. Pósa Lajos, Gárdonyi Géza, Békefi Antal, Tömörkény István írtak szöveget a dalaihoz. Blaha Lujza előadása révén tettek szert népszerűségre első dalai. Az 1890-es években beutazta az egész országot daltársulatával. Élete utolsó éveiben tüdőbajjal küzdött. 1903. március 29-én hunyt el sógora budai lakásában. Szegeden, a Belvárosi temetőben alussza örök álmát.

Tömörkény István: a célszörű szögény embörök, a kétkéziek és a homokból élők írója

Legnagyobb írója a termő szegedi földnek és a várost körülölelő tanyavilágnak.. 1866. december 21-én született a ceglédi vasútállomás épületében, melyben apja, Steingassner József a restit bérelte. Gyógyszerész-gyakornok lett, majd gyógyszerészsegédi vizsgát tett, de nemigen élt tudományával. 1884-től jelentek meg próbálkozásai a Szegedi Híradóban, majd 1886. március 1-jétől a lap belső munkatársa lett. 26 éves korában (1888-ban) behívták katonának, és elvitték a folyton háborgó Boszniába, amelyet az Osztrák-Magyar Monarchia gyarmatként bekebelezett. Novellái már katonakorában kezdtek megjelenni a fővárosi lapokban is. A leszerelése után Szegedre visszatérő Tömörkény már ismert író. A század végén könyvtárosként kerül a híres szegedi Somogyi Könyvtárhoz, és ugyanakkor a megalakuló Városi Múzeum alkalmazottja is lesz. 1904-ben ugyanennek a múzeumnak az igazgatója lett, az is maradt korai haláláig. Idővel ő nevelte tudóssá és majdani utódjává Móra Ferencet, aki íróművészetében is sokat tanult tőle. 1917-ben, 51 éves korában egy tüdőgyulladás okozta halálát. Sírja a szegedi Belvárosi temetőben díszparcellájában található.

Vedres István:

Vedres István magyar mérnök, építesz, gazdasági–műszaki szakíró. Polgári családba született 1765. szeptember 22-én Szegeden.  1786-ban vette át mérnöki oklevelét, és Szeged város alkalmazásába állt mérnökként, majd főmérnökként. Ezt a hivatalt nyugdíjazásáig 1812-ig töltötte be.  A városi közmunkák irányítójaként első feladatai között volt a futóhomok megkötése Csengele környékén fásítással (1789), majd a szőreg-gyálai határ vízrendezése és ármentesítése. Építészként középületeket, többek között iskolát és kórházat tervezett. A vízgazdálkodás kérdései egész életében foglalkoztatták: a tiszántúli árapasztó csatornára készített tervét halála évében jelentette meg.  Számos csatornatervet készített, víztározók létesítését, tógazdaságok kialakítását, a rizstermelés fejlesztését javasolta. Vedresházán, birtokán mintagazdaságot hozott létre. Szépíróként Dugonics András köréhez csatlakozott, verseket, színdarabokat írt, fordított, hatalmas könyvtárat gyűjtött. Egyike volt a Magyar Tudományos Akadémia megalapítóinak, 1800-ban az ő szervezésében jött létre az első nyilvános hangverseny Szegeden. 1930. november 4-én hunyt el Szegeden. Sujtásos Attilájában helyezték végző nyugalomra a palánki belső temetőben. Sírjára 2.5 méter magas vörös márvány obeliszket helyeztek. Mikor a terjeszkedő város magának követelte a sírkert területét, Vedres hamvait áthelyeztél az új Belvárosi Temetőbe.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.