Közélet

466 millióból fejlesztik a makói kórházat

466 millióból fejlesztik a makói kórházat

2021. október 20., szerda
466 millióból fejlesztik a makói kórházat

Kallai Árpád, a Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó főigazgatója a beruházásról tartott sajtótájékoztatón elmondta, az egészségügyi intézmény az Arad Megyei Tanáccsal közösen nyert támogatást a fertőző betegségek és a kórházi fertőzések közös megelőzésére és monitorozására. A projekt teljes költségvetése 3 millió euró (mintegy 1,1 milliárd forint), ebből 1,2 millió euró jut a magyarországi intézményre.

A Makón zajló beruházás legfontosabb eleme a kórház legrégebbi, 1905-ben átadott épülete első emeletének felújítása. Jövő márciusig a kivitelező Építészmester Zrt. kicseréli a kórtermi blokk és szociális helyiségek teljes elektromos hálózatát, a nyílászárókat, a burkolatokat, a hűtő-, fűtő- és szellőzőrendszert. Valamennyi kórteremhez lesz fürdőszoba, és nővérhívó, betegmegfigyelő, tűzjelző rendszert alakítanak ki - ismertette a főigazgató.

A felújítás összköltsége 466 millió forint, amelyből 365 milliót uniós forrás fedez, 35 millió forint kormányzati támogatás, 66 millió forintot pedig a helyi önkormányzat biztosított.

A nagyobb betegbiztonságot szolgálják a projekt keretében 30 millió forint értékben beszerzett kórházhigiénés eszközök. A makói kórházba már megérkeztek az első beszerzések: 16 takarítókocsi, két száraz ködös fertőtlenítő gép, tíz izolációs kocsi, padló- és ablaktisztítók, porszívók és egy kézhigiénés ellenőrző rendszer, amelynek a segítségével jól oktatható és bemutatható a helyes kézmosás folyamata, emellett a dolgozók kézmosási szokásainak monitorozására is használják majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.