Közélet

Felújították a klárafalvi templomot

Felújították a klárafalvi templomot

2021. szeptember 16., csütörtök
Felújították a klárafalvi templomot

Hazai és uniós támogatással felújították a klárafalvi Szent Kereszt-templomot, amelyet hálaadó búcsúi szentmise keretében vasárnap áld meg Kiss-Rigó Lászlószeged-csanádi püspök - közölte az egyházmegye.

A közlemény szerint a ma ötszáz lakosú, Csongrád-Csanád megyei Klárafalvának már a középkorban is volt temploma, amelyet Assisi Szent Klára tiszteletére szenteltek, ez azonban a török korban a településsel együtt elpusztult.

Az 1935-ben épült, a Szent Kereszt tiszteletére szentelt templom hossza tizenhat, szélessége négy méter. Megjelenése puritán, csak homlokfala díszített. Különlegessége a nyeregtetőben rejlik, amely a bejárati ajtó középen helyezkedik el, fölötte található a harang. A homlokzati fal a tetősík fölé magasodik, íves párkányhoz hasonlóan húzódik a toronyrész két oldalánál. A hátsó zárófal előtt látható a fából készült oltár, fölötte a feszület. A falakon 14 stációkép olajfestmény látható.

A felújítás során szigetelték a főfalakat, új mészkőburkolatot kapott a liturgikus tér, korszerűsödött az elektromos hálózat, energiatakarékos lámpatesteket szereltek fel, akadálymentesítették a sekrestyét, újrafestették az épület belső falait és a padokat. A templomtér megfelelő hőmérsékletét padfűtés biztosítja. Szigetelték, majd új vakolattal látták el a homlokzatot, kicserélték a tetőszerkezet héjazatát, és új ereszcsatorna-rendszert építettek ki. A templom energiaellátását napelemes rendszer biztosítja.

Az épületet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap, a hazai központi költségvetés, valamint aSzeged-Csanádi Egyházmegye és a helyi plébánia forrásaiból, mintegy 65 millió forintból korszerűsítették.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.