Kultúra

Claire Mathon kapta Zsigmond Vilmos Filmfesztivál fődíját

Claire Mathon kapta Zsigmond Vilmos Filmfesztivál fődíját

2021. szeptember 25., szombat
Claire Mathon kapta Zsigmond Vilmos Filmfesztivál fődíját

Claire Mathon francia operatőr kapta az idei Zsigmond Vilmos Filmfesztivál fődíját a Céline Sciamma rendezővel készített Portré a lángoló fiatal lányról című nagyjátékfilmért.

Szabó Gábor zsűrielnök a szombati, szegedi díjátadóján hangsúlyozta, az elmúlt évek során nagyot emelkedett az immár ötödik alkalommal megrendezett fesztivál presztízse, idén már a legmagasabb elismerésekkel rendelkező filmeket is nevezték a seregszemlére. Egy új filmhez korábbi sikereitől függetlenül mindenki egyenlő eséllyel kezdhet hozzá, éppen ezért az idei díjazottak között a zsűri döntése alapján szerepelnek pályájukat kezdő operatőrök és befutott művészek is - fogalmazott a szakember.

A nagyjátékfilm kategória legjobbjának a Bosszú című mexikói alkotást fényképező Natalia Cuevas-t választották, a mű rendezője Rodrigo Fiallega. A kísérleti filmek között a zsűri az elismerést Hejüsz Bettinek ítélte oda a Még emlékszem című filmért, melyet Chilton Flóra rendezővel készített. A legjobb kisjátékfilmnek járó elismerést Vince Alina operatőr vehette át a Mónika nem akar a földön járni (rendező Korom Anna) című alkotásért.

Szeged város díjával Gyuricza Mátyás operatőrt jutalmazták a Kelet című magyar filmért, melyet Dávid Attila rendezővel készített. A kritikuszsűri díját Hajdu Szabolcs rendező Békeidő című filmjének fényképezéséért Bántó Csabának ítélték oda, ahogy a legjobb fiatal művésznek járó elismerést is az operatőr vehette át.

A diákzsűri elismerését Apoorva Satish rendező Kanya című filmjének operatőre, Faraz Alam kapta. Az ezüsthaj zsűri díját a Frontera Azul című perui film fényképezésért Jorge Carmonának ítélték oda. Hagyomány, hogy a Zsigmond Vilmos filmfesztivál szakmai zsűrije életműdíjjal ismeri el valamely hazai operatőr kiemelkedő jelentőségű munkásságát. Idén a zsűri döntése alapján Kardos Sándor - A kis Valentino, az Álombrigád, az Egészséges erotika, az Eldorádó, A legényanya, A hídember című filmek társalkotója - kapta az elismerést.

Az idei fesztiválra több mint négyszáz alkotást neveztek - afrikai, ázsiai, dél-amerikai és szép számmal európai filmeket -, ezek közül választotta ki a versenyprogramban szereplő 41 művet az előzsűri.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.