Közélet

Ujhelyi István és Gulyás Gergely közösen lépne fel a gyermekek egészségéért

Ujhelyi István és Gulyás Gergely közösen lépne fel a gyermekek egészségéért

2021. augusztus 17., kedd
Ujhelyi István és Gulyás Gergely közösen lépne fel a gyermekek egészségéért

"Lélekvakcina" tervezetével tekint közös ügyként a poszt-covid mentális egészség megőrzésére a kormány és dr. Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő.A képviselő elmondása szerint sok vitája van a kormánnyal, de ,,Gyermekeink mentális egészségének védelme nemzeti ügy." Az iskolapszichológusok számának növeléséről, a tanulók mentális állapotának felmérésről és a pedagógusok képzéséről, valamint az „EU4Health”5,1 milliárd eurós európai uniós program forrásainak felhasználásáról is szó van a javaslatcsomagban.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter az EP-képviselő Facebook-oldalán megjelent videóban elmondta: ,,A feladat az közös, és a cél is közös, ez egy politika felett álló feladat, hogy az oktatás újrainduljon mindenki személyes jelenlétében (...), másfelöl, hogy azokat a károkat minimalizálni tudjuk, amit a személyes oktatás hiánya okozott." Azt is elárulta, hogy Ujhelyin kívül több oktatási érdekképviselet is megkereste őt az ügyben.

A kezdeményezés mentén egy átfogó, konkrét javaslatcsomagot tettek a kormány asztalára. Mindkét politikus azt hangsúlyozta, hogy ezt egy pártpolitika felett álló ügynek tartják. 

A Miniszterelnökségen hétfőn délután történt megbeszélésen az MSZP képviselője mellett részt vett Szabó Zsuzsanna és Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének képviselői, Nagy Erzsébet és Fehér Tibor a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetétől, Szlankó Viola, az UNICEF Magyarország gyermekjogi vezetője, valamint a kormány részéről Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár.

Ujhelyi István és a szakértők által készített közös javaslatcsomagban szerepel többek között a jelenleg igénybe vehető iskolapszichológusi hálózat állapotának, valamint a járvány gyermekekre gyakorolt mentális hatásainak mielőbbi és átfogó felmérése. A politikus közleménye felidézi: több kutatás is bizonyította, hogy nagyságrendileg minden harmadik vírusfertőzésen átesett ember szenved valamilyen poszt-Covid betegségtől, vagyis szorongástól, depressziótól, poszttraumás stressz szindrómától, egyéb neurológiai szövődménytől. Az Európai Bizottság öt gyermekjogi szervezettel közösen végzett felmérése szerint minden ötödik gyermek szorong és boldogtalan a vírus miatt, minden tizediknél pedig konkrét mentális problémákra utaló tünetet találtak.

A kimutatások szerint már a koronavírus-járvány előtt is a magyar fiatalok közel egynegyede küszködött mentális problémákkal: ellátásuk és segítésük azonban erősen korlátozott a meglévő szakemberhiány miatt. Számos iskolai- és óvodapszichológusi státusz betöltetlen, a jelenleg elérhető szakemberek bizonyíthatóan túlterheltek; a jelenleg hatályos szabályozás szerint 500 gyermekre kell jusson egy, részmunkaidőben foglalkoztatott pszichológus.

Olyan átfogó és általános, tájékoztató kampány létrejöttét is szorgalmazzák a javaslatban, amely tudatosítja a mentális egészség fontosságát, illetve a mentális segítségnyújtás lehetőségeit. Hangsúlyos pontja volt a javaslatoknak a pedagógusok és az iskolapszichológusok terhelésének csökkentése, utóbbi szakemberek számának bővítése, akár szerződéses, diplomás mentálhigiénés szakemberekkel kiegészülve.

Olyan javaslat is az asztalra került, mely szerint mielőbb megfelelő szakmai, mentálhigiénés képzést kapnának a pedagógusok, hogy megfelelő módon felismerjék és segíteni tudják a járvány következtében lelki nehézségektől szenvedő gyermekeket.

A miniszter úgy fogalmazott, minimalizálni kell azokat a károkat, amelyeket az online oktatás okozott, ezért is volt a kormány mindig amellett, hogy amennyiben a járvány megengedi, akkor jelenléti oktatás legyen Magyarországon. Hozzátette: semmi akadálya annak, hogy szeptembertől megkezdődhessen a jelenléti oktatás, a mentálhigiénés helyzettel kapcsolatos szakmai javaslatokra pedig a kormányzat nyitott.

Az Európai Unió által elindított, 5,1 milliárd eurós költségvetésű „EU4Health”-program egyik célkitűzése a mentális egészség javítása. A közlemény kitér arra is: civil- és szakmai szervezetekkel együttműködve ki kell dolgozni a program hatékony felhasználásának stratégiáját is.

via Magyar Hang, MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.