Közélet

Rózsa kisasszony titkos szerelme: gyilkosrapszódia

Rózsa kisasszony titkos szerelme: gyilkosrapszódia

2021. augusztus 8., vasárnap
Rózsa kisasszony titkos szerelme: gyilkosrapszódia

A leány, Szenicsán Rózsa megy a börtön keleti sarkához. Leül a gesztenyefa alá, hallgatja a bentről jövő hegedűszót. A dallam hol szárnyaló, hol csapongó, de a legtöbbször szomorú, akárcsak az, aki a hegedűt megszólaltatja ott bent, a börtöncellában. Rózsika elandalodik, és egyre csak rá gondol, a muzsikusra, aki olyan szépen játszik, hogy a szív is majd’ megszakad.

Egy kalandor történelmet ír

De ki is ez a szívrabló hegedűs? Sztanykvszky Tibor. Egy kiérdemesült gyilkos; nem a hétköznapi fajtából, mert akinek életét társaival elvette, az ország ex-miniszterelnöke, Tisza István gróf volt – az a politikus, aki mindvégig ellenezte a háborút, a nép mégis őt kárhoztatta a szenvedésekért. Az „őszirózsásnak” nevezett forradalmi felfordulásban szabad kezet kapnak a merénylők. 1918. október 31-én a „feladatot” teljesítik. Hogy Sztanykovszky pontosan milyen szerepet játszott, később a bíróság előtt nem derült ki. De hogy részese volt a gaztettnek, az bizonyossá vált. Az ítélet: kötél általi halál. Másodfokon a hadbíróság az ítélet enyhítette: 17 év börtön.

Legendaszövés mesterfokon

A merénylet idején tartalékos zászlós és joghallgató Sztanykovszky ifjan szociáldemokrata lett, majd igen gyorsan a kommunistákhoz igazolt. 1918-ban a Forradalmi Katonatanács Központi intézőbizottságában vállalt szerepet, majd belépett a Vörös Őrségbe, kerületi forradalmi törvényszékbe delegálták – mindenre jó szolga lett. És legendát szőtt maga körül. Nősült, egyszer, majd a gyors válás után két nappal másodszor. De jött a börtön, s évek múltán a fiatal Rózsa, akit a rab – állítólag – tükörrel figyelt a közeli házuk udvarán, és bizonyos Gyurka a börtönből ki-be járva szállította a leveleket. Na, ez a Gyurka egy macska volt. Így hát erre se vegyünk mérget, ahogy arra se, hogy állítása szerint odabent megtanult tíz nyelvet, a cimbalom mestere lett, meg képzett karmester, tán még macskaidomár is. Ha egy üzlet beindul…

Hűségajándék Rózsának: csirketelep

Évek után a lány végre megláthatta szerelmét: 1937 decemberében megnyílt a Csillag börtön kapuja. A ködös múltú „polihisztor” kiléphetett a szabad világba. Egy hét múlva már férj-feleség voltak. Ám némi felhő árnyékolta be a mézesheteket: az első felesége bigámiával vádolja Sztanykovszkyt. Nem ez az egyetlen homályos pont az életrajzában, de most sem esik kétségbe, valahogy tisztázza magát. A szegedi sajtó különös figyelme kíséri eztán életét, a Délmagyar beszámol újszőregi tyúkfarmjáról, kecskés-telepi hétköznapjairól, hegedűjátékáról. Ám a titkáról és a színeváltozásról nem: hogy miként lett nyilas, nyilasból kommunista, aztán Szeged közrendészet-vezetője, majd dorozsmai rendőrkapitány, s végül visszaélései miatt eltanácsolt, kegyvesztett ember. Egy szép napon eltűnik a városból.
Soha többé nem látták Szegeden.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.