Illegális bevándorlás

Migránscsoportokat és embercsempészeket fogtak a hétvégén

Migránscsoportokat és embercsempészeket fogtak a hétvégén

2021. augusztus 30., hétfő
Migránscsoportokat és embercsempészeket fogtak a hétvégén

Az utóbbi hetek közel-keleti eseményei sajnos úgy tűnik, újra beindíthat egy nagyobb migrációs folyamatot, ami akár hasonló mértékűvé válhat, mint a 2015-ben tapasztaltak. Szinte napról napra érkeznek a hírek, hogy a déli határvidéken és annak környékén illegális bevándorlókat, gyakran azok csoportjait fogják el a rendőrök, határvédők.

Legutóbb Öttömösön, hétfő hajnalban nem sokkal négy óra előtt tartóztattak fel a szolgálatot végző egyenruhások egy 17 főből álló csapatot, akik közül mind afgán állampolgárnak vallották magukat - azonban ezt nem tudták hitelt érdemlően bizonyítani. Továbbá magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét sem tudták semmilyen módon igazolni, így az érvényes jogszabályok értelmében visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Fotó: police.hu

A hétvége folyamán is többször cselekedtek a határvédők. Szombaton délután Szőregen tartóztattak fel 13 külföldit, akik szíreknek vallották magukat, vasárnap pedig Ásotthalomnál akadtak egy 10 fős csoportra Ásotthalomnál, akik szintén szír, valamint afgán állampolgárságukat bizonygatták. Mindkét esetben nem tudták sem a személyazonosságukat, sem pedig az ittlétüket igazolni, tehát visszavezették őket a határzárhoz.

Az elmúlt héten az ország területén 2033 határsértőt tartóztattak föl és kísértek vissza, azt megelőzően (augusztus 16-tól 22-ig) pedig a feltartóztatottak száma 2096 volt. Az ország belsejében 30 embert fogtak el a múlt héten, velük szemben idegenrendészeti eljárás indult. Embercsempészés miatt 45 gyanúsított ellen indítottak eljárást - derül ki a rendőrségi összesítésből.

Orosz embercsempészeket is fogtak

A Szegedi Határrendészeti Kirendeltség járőrei a Készenléti Rendőrség munkatársaival együttműködve elfogtak három orosz állampolgárt, akik 11 határsértőt próbáltak jogellenesen Magyarország területére szállítani. Az 50 éves sofőrt szombaton, azaz augusztus 28-án este kilenc óra előtt igazoltatták a rendőrök Ásotthalomnál, az 55-ös főúton.

A sofőr mellett az autóban 11 határsértőt találtak. A migránsok afgán állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A rendőrök ellenőrzés alá vonták a feltehetően előfutó gépkocsit is, amiben két orosz állampolgár tartózkodott. Az egyenruhások a három orosz állampolgárt embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt a Szegedi Határrendészeti Kirendeltségre előállították. A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el, így őket visszavitték a határhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

via police.hu, MTI / Kiemelt kép: police.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.